Лујо и Јаблан у новој ликовној причи

Александра Глишић
Лујо и Јаблан у новој ликовној причи

Бањалука - Сви који ових дана посјете мали салон Банског двора Културног центра у Бањалуци имаће осјећај да су нашли у једној од приповијетки Петра Кочића.

Зидове салона красе слике настале на претходним ликовним колонијама "Змијање", а ретроспективна изложба званично отворена у уторак увече, дио је програма 52. "Кочићевог збора".

Селектор изложбе, професор бањалучке Академије умјетности др Синиша Видаковић, каже да избор није био једноставан јер је на претходним сазивима настало много квалитетних дјела.

- У фундусу колоније има више од стотину радова. Неколико аутора чија су дјела изложена су бивши студенти Академије.

А ових 25 радова говоре о поетици која је развијана на ликовној колонији. Било је тешко издвојити нешто што би било репрезентативно и достојно да буде изложено у Банском двору - каже Видаковић.

Иако се, додаје, потрудио да одабере најбоље слике постоји још радова који су заслужили да буду изложени али због ограниченог простора Малог салона нису могли да уђу у селекцију.

- Ова изложба представља ново читање Кочићевог дјела. Умјетници су обраћали пажњу на терене куда је писац пролазио, од Стричића, Змијања, Сарајева до Београда, Беча и Скопља. Најчешће тема којом су се бавили је пејзаж, који дефинитивно доминира, што уопште не чуди - рекао је Видаковић.

Каже да је општа карактеристика свих изложених дјела одређена врста романтизма или романтичарског приступа стваралаштву.

- Квалитет радова се огледа у интензивном колориту којим су сва дјела обиљежена, а он просто раскида са границама локалног што је карактеристично и за Кочићево стваралаштво. Најчешће коришћене технике су уље на платну и акрил - казао је Видаковић.

Изложбу у Малом салону званично је отворила декан Академије умјетности др Санда Додик.

- Академија умјетности добила је задатак да реализује низ активности у које спада и ова ретроспективна изложба. Јако сам срећна и као декан и као грађанин што град Бањалука жели да укључи што шири круг компетентних људи у ову манифестацију тако да "Кочићев збор" више не буде фокусиран само на онај централни програм у Стричићима.  Драго ми је што смо коначно успјели да направимо ову ретроспективну изложбу - истакла је Додик.

Изложба је доступна посјетиоцима сваког радног дана од осам до 22 часа, а биће отворена до 4. септембра. Други дан "Кочићевог збора", уторак, у парку "Петар Кочић", одржано је и вече бесједништва, а бесједили су студенти из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева.

Роман исписан бојама

- Све изложене слике настале су, баш као што је настајало и Кочићево дјело, на пола пута између сна и јаве. Умјетници ће покушати да испишу странице романа по коме сам и текст за каталог изложбе назвао роман без краја. Очекује се да тај ликовни роман у част Кочићу буде и даље исписиван руком умјетника - каже проф. др Синиша Видаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана