Љубивоје Ршумовић: Нико није преводио књиге као Тимоти Бајфорд

Ратомир Мијановић
Љубивоје Ршумовић: Нико није преводио књиге као Тимоти Бајфорд

Осећам радост од сваког рада који радим. Не умем да доколичим, можда је тајна у томе. Волим да пишем, а посебну врсту дисциплине духа стекао сам рано, као и сва деца рођена на селу.

Рекао је ово за "Глас Српске" пјесник Љубивоје Ршумовић који је значајан дио свог стваралаштва посветио најмлађим читаоцима. Аутор је 86 књига, а најпознатији наслови су "Ма шта ми рече", "Још нам само але фале", "Вести из несвести", "Домовина се брани лепотом", "Буквар дечјих права", "Сунчање на месечини", "Ујдурме и зврчке из античке Грчке".

У позориштима је изведено више његових дјела, "Шума која хода", "Невидљива птица", "Баба Рога", "Рокенрол за децу", "Успавана лепотица", "Ау што је школа згодна", "У цара Тројана козје уши", "Снежана и седам патуљака".

- Одрастање на селу је посебно, а познато је да се у најранијем периоду формира личност сваког човека. Са великим жаром некада сам се бавио спортом, тачније каратеом, а за моју Црвену звезду борио сам се на живот и смрт - каже мајстор стиха.

Истиче да у поезији за дјецу не смије бити непредвиђених потеза.

- Дечја песма не дозвољава ни трунку произвољности. Мора да задовољи две-три функције - да буде занимљива, духовита и да има поруку, али не експлицитно, већ ону коју ће деца уз хумор, леп језик и лепо римовање да прихвате - сматра Ршумовић, који предлаже да пјесници пишу и школске уџбенике.

Књижевник који има статус култног ствараоца пише нови роман о дјечаку Виду, јунаку "Видовитих прича" које је објавио на прошлогодишњем Сајму књига у Београду.

- Назив романа у издању издавачке куће "Лагуна" је "Вид из Таламбаса", а надам се да ће илустрације опет урадити Душан Петричић. Жао ми је што превод на енглески више не могу поверити ненадмашном Тимотију Бајфорду, који више није са нама и који је изванредно превео "Видовите приче" - каже Ршумовић.

Раније је планирао да у завичају, на источним обронцима Златибора, створи своју задужбину, Академију "Сарадници сунца", јединствени стваралачки центар за дјецу-талентоване умјетнике. Међутим, пројекат још није заживио.

- Недостаје ми новац да направим пут до своје родне куће, где сам мислио да отворим академију. Надам се да ће замисао о писаном царству у мом родном Љубишу постати стварност - казао је Ршумовић.

Аутор емисија

Љубивоје Ршумовић се 1965. запослио у Радио Београду, у редакцији програма за дјецу, као уредник и аутор емисија "Суботом у два", "Добро јутро децо" и "Уторак вече-ма шта ми рече". Године 1968. прешао је у телевизију да ради познате серије "Двоглед", "Хиљаду зашто" и "Хајде да растемо". Радећи на телевизији написао је и режирао више од шест стотина емисија. Једна од најпопуларнијих серија за дјецу "Фазони и форе" имала је 142 епизоде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана