Љубивоје Ршумовић: Јунаци прича путују у будућност

Александра Маџар
Љубивоје Ршумовић: Јунаци прича путују у будућност

Бањалука - Веома је значајно да се деца друже са писцима, то је од обостране користи. Они нешто науче од нас, ми нешто научимо од њих. Тако да је резултат 1:1.

Рекао је ово за "Глас Српске" популарни књижевник Љубивоје Ршумовић, који је велики дио свог стваралаштва посветио дјеци. Он ће своје стихове подијелити са малишанима данас у 10 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

- Дечици доносим своју поезију, шта бих друго, као и свима добро познате форе и фазоне. Ни ово дружење неће проћи без разговора, као и увек кад се нађем са најмлађим читаоцима - најавио је Ршумовић.

Књижевник са којим се генерације друже кроз читанке и чији се стихови не заборављају лако недавно је дјеци поклонио нову књигу "Видовите приче" у којој, осим малишана, уживају и њихови родитељи.

Ријеч је о књизи која садржи тридесет и једну причу које је написао овај аутор и исто толико илустрација Душана Петричића.

- Тренутно пишем наставак "Видовитих прича". Биће то један кратак роман "Вид из Таламбаса", који ће се у свету књижевности за децу наћи вероватно на овогодишњем Сајму књига у Београду - истакао је Ршумовић.

"Видовите приче" су доживјеле четири издања и продате су у 15.000 примјерака. Нова књига представља метафору о одрастању и потреби дружења дјеце са природом, као и о њиховом маштању.

- Дечаку Виду на рођенданску журку долази дечак из будућности. Он каже да је, заправо, његов млађи брат, који се зове Љуб. Још се није родио, али је чуо да старији брат планира да побегне од куће, па му нуди да то ураде заједно тако што ће побећи у будућност - рекао је Ршумовић.

Истински посвећен писању за најмлађе читаоце, овај књижевник је омиљен међу школарцима, јер они не пропуштају прилику да се друже с њим. Поруке које шаље својим вјерним читаоцима, како каже, увијек су пријатељске, а тај искрени свијет у којем владају дјеца за њега је велика инспирација.

- Важно је да писци посвећују пажњу писању дела за децу. Они који не пишу за најмлађе, требали би се једног дана смиловати и осетити потребу да напишу нешто малишанима - сматра Ршумовић.

Иако је званично у пензији већ дванаест година, овај књижевник има свеску у коју свако јутро уписује по једну пјесму.

Бањалука

Љубивоје Ршумовић боравиће у Бањалуци три дана, која ће посветити својој највјернијој публици, дјеци. Осим данашњег дружења са малишанима у Дјечијем позоришту Републике Српске, писац ће бити гост овог театра и сутра, као и у петак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана