Љубиша Савановић: Позоришна лекција критикује друштво

Александра Маџар
Љубиша Савановић: Позоришна лекција критикује друштво

Бањалука - Публика која дође на премијеру "Лекције" имаће прилику да на сцени препозна себе и људе из окружења. Ова урнебесна комедија критикује и исмијава низ друштвених аномалија.

Овим ријечима за "Глас Српске" бањалучки глумац Љубиша Савановић описује нову представу, у којој ће, на сцени Градског позоришта "Јазавац", показати своје глумачке креације.

Комад по мотивима истоименог култног текста Ежена Јонеска режира Никола Пејаковић, а премијера је најављена за почетак априла. На позоришним даскама уз Савановића ће се појавити Николина Јелисавац и Велимир Бланић.

- Све те "искривљене" црте карактера и појаве у друштву, нажалост, постају примарне особине које се цијене, а промовише их лажна "елита". Неке од тих појава су успјех преко ноћи, неваспитање, непотизам, негативна селекција - објаснио је Савановић.

Како је рекао, очекује шок у публици, јер тим који ради на овој представи обликује комад као комедију која не прашта ниједну ману карактеристичну за данашње друштво.

Он је под свјетлима овог театра, заједно са Борисом Шавијом и Бранком Јанковићем, публици донио смијех комедијом "Арт" у режији Слободана Перишића. У новом комаду Савановић тумачи лик професора у четрдесетим годинама, који у овој причи само наизглед одаје утисак позитивне особе.

- То је један од оних који се поноси тиме што је рођен у једном граду, у једном насељу, а ништа није направио од свог живота. Живи са мајком, критикује све редом и вјечно је незадовољан. Онда му се дешава сусрет са једном новокомпонованом старлетом - испричао је глумац.

Додао је да је редитељ текст адаптирао и пребацио на домаћи терен, чиме је добио на актуелности и препознатљивости ситуација и ликова.

- Задржана је Јонескова идеја о апсурду, што је по мом мишљењу и најближе времену у којем живимо. Градско позориште "Јазавац" и даље нема право на лошу представу. Мора да се иде напријед и прави нешто боље и занимљивије - нагласио је он.

Када је ријеч о сарадњи са Николом Пејаковићем, истакао је да се ништа посебно не разликује у односу на претходне представе.

- Чини ми се да је ово седми пут да радим са Николом Пејаковићем, а пети да смо заједно у његовој подјели и Николина Јелисавац и ја. С обзиром на то да је он редитељ који креће од суштине проблема и одлично ради са глумцима, не сумњам у квалитет представе - закључио је Савановић.

Атракција

- Имамо још једно појачање, а то је наш колега Велимир Бланић, који ће бити атракција у улози професорове мајке - казао је Љубиша Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана