Љубичасте очи с погледом на Ричарда Бартона VIDEO

Александра Рајковић
Љубичасте очи с погледом на Ричарда Бартона VIDEO

Најљепше очи Холивуда, глумица Елизабет Тејлор, која је умрла 23. марта у 79. години живота, добитница “Оскара” за филмове “Батерфилд 8” и “Ко се боји Вирџиније Вулф?”, остаће упамћена по улогама у филмовима “Клеопатра”, “Мачка на усијаном лименом крову”, “Стаза слонова” и “Кво вадис”.

Посљедње дане живота провела је у болници у Лос Aнђелесу, а узрок смрти филмске диве је, према првим наводима, конгестивни застој срца.

Осим по фантастичним ролама које је остварила у својој вишедеценијској каријери, Елизабет ће остати упамћена и по броју бракова. Удавала се осам пута, од тога два пута за колегу глумца Ричарда Бартона. Иза себе је оставила четворо дјеце, двије кћерке и два сина, десеторо унучади и четири праунука.

Лиз Тејлор је очаравала својим необичним љубичастим очима, љепотом и шармом све око себе. Медији су пратили сваки њен покрет, а мушкарци су јој тешко одолијевали.

elizabetЗбог честих турбуленција у приватном животу глумица се 80-их година прошлог вијека одала алкохолу. Лијечила се у славној клиници “Бети Форд” због зависности од алкохола, који је неријетко мијешала са таблетама.

Глумица је почетком фебруара ове године примљена у медицински центар “Cedars-Sinai” због срчаног застоја, који је тада био саниран, али је остала у болници на посматрању до дана када је преминула. Елизабет је имала проблем са срцем, што јој узроковало здравствене тегобе од 2004. године. Замијењен јој је срчани зализак, а због хроничних болова више од пет година провела је у инвалидским колицима. Лиз је три пута оперисала кук и доброћудни тумор на мозгу. Пребољела је и рак коже и једну опасну упалу плућа, али на крају је издало срце.

Улоге у којима се Лиз остварила и по којима ће је сви памтити су оне у филмским класицима “Клеопатра” и “Мачка на усијаном лименом крову”.

Као трогодишња дјевојчица кренула је на балет, а срећним сплетом околности прве глумачке кораке направила је са девет година и са фирмом “Universal Pictures” потписала уговор на 100 долара седмично.

Њен први снимљени филм звао се “There's One Born Every Minute”. Aли када је шеф “Универсала” закључио да Лиз “не зна пјевати, плесати, ни глумити”, сарадња је брзо била готова.

lizКао тинејџерка је потписала седмогодишњи уговор са “Metro-Goldwym-Mayerom”, снимила је неколико филмова, а један од њих, “National Velvet”, донио јој је тада огромну зараду од четири милиона долара и звијезда је била рођена.

Прву “одраслу” улогу одиграла је 1949. у “Conspiratoru”, услиједили су “The Big Hangover”, “Father of the Bride”, а прву праву славу доживјела је у “Мјесту под сунцем”, гдје јој је партнер био Монтгомери Клифт.

Легендарна глумица сахрањена је у Калифорнији, а по њеној изричитој жељи, церемонија је каснила. Сахрањена је на гробљу Форест Лон у Глендејлу, у присуству породице и пријатеља, далеко од очију јавности. Према жељи коју је холивудска звијезда написала у свом тестаменту, сахрана је каснила четврт сата.
- Остала је легенда до краја. Жељела је да закасни чак и на сопствену сахрану - потврдио је представник породице Тејлор за “Пипл”.
Син Мајкл и кћерка Лајза читали су поезију, док је њен унук Рис Тиви свирао на труби. Међу славнима који су одали Тејлоровој почаст био је и глумац Колин Фарел, који је посљедњих година постао њен близак пријатељ.

kleopatra2Посљедња улога

Лиз Тејлор је посљедњу филмску улогу одиграла 1994. у “Флинтстонсима”, а неколико година касније још је једном посудила глас Maray Simson и то је отприлике био крај њене пребогате каријере.

Најплаћенија глумица

Године 1960. постала је најплаћенија холивудска глумица када је потписала уговор на милион долара за улогу Клеопатре. Та јој је улога донијела и супруга, Ричарда Бартона, који је у “Клеопатри” тумачио Марка Aнтонија. Лиз и Бартон вјенчавали су се и раздвајали два пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана