Љубавне буре Раде Драинца у језику поезије

Александра Маџар
Љубавне буре Раде Драинца у језику поезије

Требиње - Раде Драинац је један велики апаш, боем и пустолов чије стихове сам завољела на прво читање негдје на другој години студија. Тако да је та љубав само бујала и схватила сам да коначно морам урадити нешто за себе и њега јер је он за мене страшно инспиративан.

Почела је овако причу глумица Марија Ђајић о свом ауторском пројекту, монодрами "На дан свођења рачуна" посвећеној овом великом српском пјеснику коју ће извести вечерас у Културном центру Требиње. Овим дјелом она је "свела рачуне" у једном дијелу свог школовања, па је овом монодрамом завршила мастер студије глуме на Факултету драмских уметности у Београду.

Текст је базиран на поетичном односу између српског пјесника Радета Драинца и бугарске пјесникиње Јелисавете Багрјане који је привукао пажњу ове младе глумице.

- Он је пјесник бунта и истине, тако да се често сусретао са великим неправдама како прије, тако и послије смрти. Имао је доста љубавних авантура, од којих је мене највише привукла ова са Јелисаветом јер је њихов однос био поприлично буран и драматичан јер је и Јелисавета била незгодан играч - казала је Ђајићева о пјеснику који је представник космополитске струје у српској поезији између Првог и Другог свјетског рата.

Публику, истиче она, очекује прича о двоје младих и лудих пјесника који су, нажалост, поприлично непознати ширим народним масама.

- Сам истраживачки процес трајао је годину и био је јако узбудљив, јер сам жељела да уђем у све поре њиховог живота. Све библиотеке Београда су ми биле на услузи, много књижевника који су се цијели живот бавили Драинцем слали су ми своју грађу и документацију и то је прилично драгоцјена ствар, јер сам на основу свега тога сама писала текст - наглашава она.

Вратити се у 1930. годину, како каже, било је јако угодно, јер су животне вриједности имале другачији смисао од ових данашњих, а као посебан дио ове представе издваја поезију и музику.

- Раде и Јелисавета су се завољели случајно у вријеме када је све радило против њих. Нису имали ничију подршку. Југославија и Бугарска у то вријеме још не функционишу као двије нормалне сусједне земље. Препреке су свуда око њих, али они не маре много за то. Разумјели су се на језику поезије понајвише. Она је постала боља пјесникиња након авантуре са њим, а он је умро са њеним именом на уснама - прича глумица.

"Драинчеви дани" у Прокупљу

- Кад год сам имала недоумице око писања комада, отишла бих на Драинчев гроб, да на неки начин разбистрим мисли. Стално сам тржила одговоре на то зашто је тако скрајнут и заборављен. Видјећемо да ли ће некога након представе занимати да прелиста неку збирку његове или њене поезије. Монодрама је прошла селекцију 42. Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну и уврштена је у званичан програм "Драинчевих дана" који се одржавају у Прокупљу - казала је Марија Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана