Љубав и жеља пут до музичког спектакла

Александра Маџар
Љубав и жеља пут до музичког спектакла

Бањалука - Пјевањем се бавим годинама, а ово је први пут да играм у оперети. Велико је и значајно пјевачко и глумачко искуство које је произашло из енергије коју смо уложили у стварање овог дјела.

Овим ријечима за "Глас Српске" музичар Владо Данић, којем је повјерена насловна улога Орфеја у оперети Жака Офенбаха "Орфеј у подземљу", описује рад на великом и значајном пројекту.

За премијеру, која је била најављена за уторак увече у Народном позоришту Републике Српске, све је било спремно до закључења овог броја "Гласа Српске". Прво извођење оперете је и завршница манифестације "Дани Владе С. Милошевића". Многобројна екипа талентованих студената бањалучке Академије умјетности своје знање и љубав према умјетности мјесецима је кроз напорне пробе остављала на сцени под редитељском палицом Горана Дамјанца. Ни оркестар се није ништа мање трудио да би се ноте претворене у звук могле описати као савршене. На челу оркестра вјешто и вриједно су радили диригенти Бранка Радошевић-Митровић и Огњен Бомоштар. Драматургију текста потписује Марио Ћулум, док су костими и сценографија повјерени Драгани Пурковић-Мацан. За чаролију покрета задужене су балерине плесног клуба "Сити џез", а кореографију је радила Тања Дукић-Чичић.

- Бранка и ја смо успјели да направимо музички спектакл. Ипак је ово Офенбахова најславнија и највећа оперета - нагласио је Дамјанац.

За умјетнике окупљене око жеље да дају свој максимум и да кроз своје посебности и различитости Бањалуци и Српској поклоне магију, рад на овој представи био је велико искуство.

- Из угла Еуридике ништа није било напорно. Силна жеља да покажемо колико знамо била је главна покретачка енергија - рекла је оперска пјевачица Миљана Брезичанин која тумачи лик Еуридике.

Већина учесника први пут је имала прилику да учествује у раду на оперети, па је "Орфеј у подземљу" за њих био велики изазов.

- Ако сте довољно амбициозни и желите да урадите нешто како треба, ту онда постоји жар који се мора осјетити на сцени - истакла је Радошевић-Митровић.

Другу димензију овом раду дала је, како каже, она несвакидашња енергија коју у себи носе млади људи.

-  Не могу рећи да је било лако, јер није. Било је тешко. Али када је човјек свјестан колико је ово важно за све нас, те отежавајуће околности се превазиђу - рекла је Радошевић-Митровић.

Капацитети

Велику подршку, преносећи своје знање и искуство као и сигурност на сцени, млађим колегама дали су глумци Слађана Зрнић, која тумачи лик Јуноне, и Велимир Бланић који игра Џона Стикса. Зрнићева је радила сценски покрет за хор, али и "бодрила" пјеваче да пуни самопоуздања стану пред публику.

- Пресрећна сам што сам дио ове приче. Бањалука има све капацитете да добије оперску и балетску сцену, а ми ћемо то доказати - каже Зрнићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана