Љиљана Хабјановић-Ђуровић: Роман Наш отац написан сузама

Александра Маџар
Љиљана Хабјановић-Ђуровић: Роман Наш отац написан сузама

Бањалука - Као и сваки пут, када дође у Бањалуку, читаоци је дочекају са посебним поштовањем, а сви они који уживају у њеној књижевној мисли стрпљиво чекају да је поздраве, размијене утиске о новом дјелу и добију увијек драгу посвету.

Тако је било и овог викенда, када је књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић стигла у бањалучку књижару "Култура" како би представила роман "Наш отац". Ово дјело је трећа књига из њеног породичног циклуса и наставак романа "Ана Марија ме није волела". Много тога о књизи рекли су читаоци, јер је на овогодишњем сајму књига у Београду "Наш отац" била најпродаванија и најтраженија.

- Захвална сам својим читаоцима што су и овога пута поверовали унапред да ће роман бити књига која ће им се допасти - рекла је Хабјановић-Ђуровић.

Интимну исповијест жене, која први пут послије 43 године среће свога оца, књижевница је писала са великом тугом и углавном у сузама.

- Будући да се као јунаци романа појављују стварни људи из мог живота, моје прошлости и садашњости, заиста сам се трудила да не погрешим, да се не огрешим ни од кога. То оптерећење имала сам као човек. Као писац имала сам обавезу да испричам поштено ту причу, онако како се заиста дешавала - нагласила је књижевница.

Сусрет кћерке са којом су у том тренутку само успомене и оца са којим је његова кћи из другог брака, увукао је читаоце у дубоку причу једне породице.

- Тај сусрет доноси коначно разрешење њихове животне драме. Надам се да начином на који сам изнела ту истину нисам никога повредила - рекла је Хабјановић-Ђуровић.

Говорећи о међуљудским односима данас Хабјановић-Ђуровић нагласила је да је породица у првом плану.

- Шта значи имати породицу знају они који је нису имали. У роману сам писала о томе да сваки однос мора да се гради. Човек на крају увек добије онолико колико је дао - сматра књижевница.

Ноћ књиге

Љиљана Хабјановић-Ђуровић гостовала је у склопу традиционалне манифестације "Ноћ књиге" у књижари "Култура" у Бањалуци. Ова манифестација је по 11. пут одржана у и Београду, али и другим градовима Србије и Црне Горе, у петак, од 17 часова до поноћи, у књижарама "Делфи" и "Лагуниним" клубовима читалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана