Љетња школа филма у Бањалуци занимљиво искуство: Сјајно је радити са младима који хоће да уче

Илијана Божић
Љетња школа филма у Бањалуци занимљиво искуство: Сјајно је радити са младима који хоће да уче

БАЊАЛУКА - Филм је једна од најмлађих умјетности која у себи обједињује књижевност, музику, глуму, али и вјештине које су неопходне за стварање квалитетног умјетничког дјела. Све поступке стварања ове умјетности спознали су талентовани основци и средњошколци, полазници прве Љетне школе филма у Бањалуци снимивши три кратка филма.

„Јазавац”

Ријеч је о остварењима “Окидач”, “Лифт” и “Мамина песма”, који чине омнибус “Пропуштен позив”, а како је изгледало снимање ових остварења за “Глас Српске” говорили су учесници Љетне школе филма, иначе полазници Студија глуме “Јазавац”.

Поменути филмови бавили су се темама родитељства, односа родитеља и дјеце. Наша екипа посјетила је младе људе на снимању и поразговарали смо о искуствима, предностима ове школе и новим сазнањима.

Водитељ Студија глуме “Јазавац” Драгана Марић нам је испричала да су дјеца била подијељена у три групе и сваком понаособ је била додијељена одређена функција током снимања филма. Тако је неко био режисер, неко продуцент, други камерман, трећи сценариста.

- Дјеца су имала потпуну слободу у овом креативном процесу, од писања сценарија, до продукције филма. Уз сугестије ментора усвајали су и мијењали своје уратке. Најтежи задатак им је био избор локација за снимање. Сваки од подијељених тимова имали су на располагању буџет од 300 КМ за продукцију - објаснила је Марићева.

Нагласила је да су кроз разговор о локацијама дошли на идеју да снимају у стану једног учесника, јер је тај простор одговарао потребама сценарија. Говорећи о тешкоћама Марићева је казала да су тешко пронашли одговарајући лифт за снимање филма “Лифт”.

- Тема једног од филмова била је клаустрофобија, а за локацију нам је био кључан лифт. Интересантна је чињеница да нам је избор адекватног лифта био најтежи задатак. За један филм је поред многих локација у граду, био потребан и простор градског гробља. Истакла бих да су разумијевање и подршка, како станара у улици Симе Шолаје тако и руководилаца гробља, били од велике важности јер су дјеца превазишла све препреке - испричала је она.

Како је казала комшије, станари зграда и суграђани били су благонаклони и подржали су младе у њиховом раду.

- Глума је једини сегмент који није био заступљен у Љетној школи филма из разлога што су полазници дугогодишњи чланови школе глуме и говора. Кроз учешће на овом пројекту, имали су прилику употпунити и заокружити своја знања на пољу филмске умјетности - додала је Марићева.

Полазник Љетне школе филма Милан Петковић у Студију глуме “Јазавац” је четири године. 

- Ово је за мене било интересантно, поучно и забавно искуство. Током школе филма био сам редитељ, а и глумио сам. Из ове перспективе улога редитеља ми изгледа теже, јер глумци дођу и одглуме и раде оно што им редитељ каже, док редитељ мора све да смисли. Схватио сам да  исто тако ако је филм добар онда су сви заслужни, а ако је лош онда је крив редитељ - рекао је Петковић.

Како нам је казао био је изненађен колико је све одрађено професионално.

- С нама су радили веома битни људи из свијета филма, држали су нам квалитетна предавања, а мени је звук био баш интересантан. Предавачи су били сјајни, а утисак ми је оставио Никола Коља Пејаковић - навео је Петковић.

Његова колегиница Нађа Давидовић испричала је да је Љетња школа филма била веома забавно искуство.

- Имали смо одличну екипу, сви су се много трудили у раду с нама. С друге стране, било је и напорно јер смо мало спавали, али и веома забавно. Научили смо многе ствари и схватили каква је друга страна филма, од монтаже, продукције, режије, звука и снимања. Имала сам улогу продуцента и то ми се баш допало, јер волим да све буде организовано - испричала је Давидовићева и додала да је након ове радионице могуће да се опредијели и за ову другу област умјесто глуме на коју иде већ девет година у “Јазавац”.

Никола Штрбац члан је студија “Јазавац” четири године, а током Љетње школе радио је посао камермана.

- Свидјело ми се све у вези са камером, као и могућности које она пружа. Мислим да бих се у будућности могао бавити камером - казао је Штрбац који је глумио у серији “Хотел Балкан”.

О задацима на Љетној школи филма говорио је и Аљоша Вуковић који је на овој радионици имао прилику да боље упозна област звука.

- На почетку кад сам добио тај задатак нисам био одушевљен јер сам мислио да ће бити досадно. Међутим, имали смо предавање о звуку прије практичног дијела и то ми је већ било занимљиво и свидјело ми се толико да се премишљам да пређем са глуме на ту страну - испричао је Вуковић.

Према његовим ријечима, већу улогу имају људи иза сцене него глумци.

- Људи иза сцене су ту цијели дан и мотре на сваки детаљ, поготово редитељи и продуценти. Након овог искуства могу да кажем да је захтјевније учествовати у стварању иза сцене него глумити. Ово ми је било занимљиво и корисно, научили смо неке нове ствари, а највише од свега ми се допао рад на звуку - навео је Вуковић.

Како је Љетна школа филма изгледала с друге стране, односно из перспективе предавача и ментора казао нам је микроман и сниматељ звука Данијел Каралић, који је учесницима показивао како се снима звук на сету.

- Било је сјајно радити са младима који хоће да раде и науче. То нама даје још већу мотивацију да покажемо све што знамо и да их упутимо у свијет звука. Генерално звук је занемарен на филмском сету чак и од стране професионалаца и морамо младима дати до знања да је звук једнако битан као и слика, јер да нема звука то би био нијеми филм - поручио је Каралић.

Љетњу школу филма похађала су 22 полазника.

Предавачи

Љетну школу филма која је трајала од 17. до 27. августа организовао је Аудио-визуелни центар Републике Српске у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци и Студијом глуме “Јазавац”. Предавачи су били продуцент Ђорђе Врањеш, редитељ Владимир Тагић, сценариста Никола Коља Пејаковић, сценограф и костимограф Драгана Пурковић Мацан, сниматељ тона Игор Сузић, монтажер Александар Јурић, сниматељи Драшко Гајић и Зоран Пилиповић. Асистенти менторима су продуценти Никола Ђаковић, Јелена Дакић и Ђорђе Ћирић, драматург Александар Васиљевић, сниматељ звука Данијел Каралић, фотографи Јања Бијелић и Лазар Гајић и режисери Милица Вујасин и Стефан Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана