Љепоте Српске на сликарском платну

Дејан Јовичић
Љепоте Српске на сликарском платну

Србац - Пејзаж на Бардачи је предиван и истински инспирише сваког умјетника да вјерно пренесе емоције на сликарско платно. Када бих могао да бирам између неколико колонија, увијек бих прво изабрао Ликовно-еколошку колонију на Бардачи.

Ријечи су ово академског сликара Александра Богдановића из Вршца који вриједно ствара на 31. сазиву Ликовно-еколошке колоније "Бардача - Србац".

Он је само један од сликара, учесника колоније, који су одушевљени природним љепотама које су их дочекале у Републици Српској, а каже да најчешће ради аквареле.

- То је једна од најљепших сликарских техника. Пуна је снаге која посебно долази до изражаја у сликању језера, шума и равница и предјела какви се могу видјети на Бардачи - истакао је Богдановић.

Први пут на србачкој колонији је и академски сликар Маја Ђокић-Михајловић из Београда која иза себе има 18 самосталних изложби у Србији и Македонији.

- Веома сам задовољна боравком на Бардачи, јер имамо потребан мир, што је услов за настанак квалитетних дела. У последње време сликам уљаним бојама на плану, мотиви су ми углавном реке и језера. Сада радим слику на којој ћу представити сојенице на језеру Стублаја - каже Ђокић-Михајловић.

Боје природе посебно инспиришу магистра сликарства Београђанина Милутина Копању, који је више пута био у овом природном резервату и увијек му се изнова враћа.

- У свом атељеу најчешће осликавам птице, лептире и јабуке. Учествовао сам на многим колонијама у Словенији, Хрватској и Црној Гори, али бардачка ми увијек остане у посебном сјећању. Можда из разлога што сам као дијете живио у овим крајевима, јер сам похађао бањалучку Гимназију - каже Копања.

Сликањем се бави пуних 35 година, а учествовао је на два тријенала свјетског сликарства у Осаки и Софији.

На 31. колонији "Бардача - Србац" учествује 15 сликара из Пољске, Србије и Републике Српске, који ће насликати по три умјетничка дјела. Изложба насталих радова биће организована 13. јула, када ће бити одржан и округли сто о теми унапређења енергетске ефикасности у сврху очувања природних ресурса.

Пољска сликарка на огњишту предака

Сликарка из Пољске Едита Коман, која је такође учесник бардачке колоније, посјетила је огњиште својих предака. Њени дјед и бака живјели су на подручју србачке општине до 1945. године, одакле су се вратили у Пољску, па је ово била јединствена прилика да обиђе њихову некадашњу кућу. На Бардачи ствара и њен земљак, академски сликар Мариуш Урбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана