Љепоте природе вјечна инспирација

Радоје Тасић
Љепоте природе вјечна инспирација

Вишеград - Како се приближавају врели љетни дани, тако и умјетници полако "оштре" своју машту и припремају се за једно од најмногољуднијих умјетничких саборовања - оног у Вишеграду.

Умјетнички савјет 22. међународног саборовања ликовних умјетника у Вишеграду одлучио је да се ова манифестација одржи од 24. до 31. августа ове године.

Прошлогодишње саборовање, према ријечима организатора Хаџи Бранка Никитовића, било је најмногољудније, али ни овогодишњи сазив неће бити ништа мањи.

- Већ је договорено да на окупљању ликовних умјетника у Вишеграду буду 22 ствараоца из Њемачке, Бугарске, Македоније, Србије и Републике Српске - рекао је сликар и организатор Никитовић, уз чије напоре ова манифестација може да се сврста међу најелитније по квалитету умјетника.  Саборовање прате, поред стварања умјетничких дјела, богати културни и туристички садржаји.

Мотиве за своја умјетничка дјела сликари, вајари, графичари и умјетнички фотографи потражиће и ове године у порти манастира Добрун, Вишеградској бањи, кањонима ријека Дрине и Рзава и другим за њих интересантним и инспиративним локацијама овог, природом обдареног, краја.

- Незаобилазан мотив је и мост Мехмед-паше Соколовића на Дрини, који није само симбол Вишеграда, него и непресушна инспирација свих врста умјетника, а његове контуре "видљиве су" на свим свјетским меридијанима - додао је Никитовић.

Он је потврдио да ће групом графичара руководити Биљана Вуковић из Београда и да ће ове године радити на отвореном, а сликари Бранислав Ковачевић и Драго Вучић ће фрескописати у цркви манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци.

Ту ће, као и сваке године, умјетничка дјела стварати и двојица вајара, којима ће, као и осталим умјетницима, природа послужити као непресушна инспирација, али и релаксација. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана