Лингвиста Милорад Телебак: Језик и народ су судбински повезани

Љиљана Алексић
Лингвиста Милорад Телебак: Језик и народ су судбински повезани

Бијељина - Никада свој језик нисмо мање учили, а истовремено никада није више људи јавно говорило и писало.

Истакао је ову врло важну чињеницу познати лингвиста Милорад Телебак гостујући у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини.

Аутор популарног ТВ серијала "Говоримо српски" у уторак увече представио је и своју књигу "Кроз српски са смијехом" у оквиру акције "Сачувајмо идентитет и културу - пишимо ћирилицом".

Својим занимљивим, а прије свега комичним приказом књиге, он је присутне заиста кроз смијех водио кроз књигу и све оно што је испод њених корица записао.

Говорио је о честим примјерима неписмености и полуписмености и истицао значај правилног говорења српског језика и писања ћирилице, указујући, како каже, на општу полуписменост у нашем друштву.

- Готово четири деценије граматика и правопис српског језика уче се само у основној школи, док се у средњој школи најчешће учи само књижевност. Матерњи језик научимо као дјеца, али то није довољно да бисмо говорили као људи, зато језички стандард треба да се учи у школама и да тако говоре образовани - казао је Телебак.

Према његовим ријечима, језик и народ су судбински повезани, а овом занимљивом "језичком комедијом" кроз необичан спој позоришта и школе, а истовремено озбиљног и занимљивог, пронашао је начин лаког учења језика.

- На овај начин желим да подсјетим на заборављено и подучим о ономе што се није знало у српском језику. Морамо знати свој језик било чиме да се бавимо - поручио је Телебак.

Предсједник Младих социјалдемократа у Бијељини Александар Ђурђевић, који су и организатори овог догађаја, истиче да је анализа на узорку од 22.000 људи показала поражавајући податак да испод 10 одсто младих на друштвеним мрежама пишу ћирилицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана