Ликовном колонијом “Бели вук” отворени “Принципови дани”

Срна
Ликовном колонијом “Бели вук” отворени “Принципови дани”

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић свечано је вечерас у природном амфитеатру “Тврдимићи” отворио други сазив ликовне колоније “Бели вук”, чиме је и званично почела овогодишња манифестација “Принципови дани” у Источном Новом Сарајеву.

Учесници овогодишње колоније “Бели вук” су Јелена Божовић, доктор вајарства из Београда, Игор Ђорђевић, академски вајар из Београда, Александар Станојевић, магистар сликарства из Новог Сада, Миљан Вуковић, академски сликар, Стефан Станковић Перић, доктор вајарства из Београда, Душан Недов Продина, академски сликар и Славко Тушевљак, директор градске галерије Вишеград.

Ћосић је захвалио учесницима и гостима ликовне колоније за које је нагласио да су својим доласком и у овим епидемиолошким условима показали да друштво не може да стане и да Источно Ново Сарајево, док год има интересовања, треба да организује овакве скупове уз стриктно придржавање свих правила за спречавање ширења вируса корона.

“Претендујемо да жПринципови даниж израсту у водећу културну манифестацију, како општине, тако и града Источно Сарајево и да временом буде још садржајнија. Идеја жМладе Боснеж коју је слиједио Гаврило Принцип је идеја која за себе веже слободу и опстанак на овим просторима”, рекао је Ћосић.

Он је истакао да, у том контексту, са “Принциповим данима” треба идентификовати нешто што је доминантно, слободно и постојано у култури.

Дјела која настану на ликовној колонији “Бели вук” биће продата на хуманитарној изложби 29. јуна, а прикупљена средства искориштена за изградњу дневног центра за дјецу “Подржи ме” у Косовској Митровици.

“То је спона културног и хуманитарног, јер дјела са колоније иду за дјецу Косова и Метохије”, напоменуо је Ћосић.

Магистар сликарства Александар Станојевић изразио је задовољство што други пут учествује на ликовној колонији “Бели вук”.

“Имао сам част да учествујем прошле године и чини ми се да сам се добро показао јер су ме и ове године позвали. Велико ми је задовољство стварати у овом прелијепом и инспиративном амбијенту”, рекао је Станојевић.

Он је додао да вјерује да ће овогодишња колонија бити веома успјешна с обзиром на импозантан сазив и добру атмосферу међу умјетницима.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић изразио је задовољство због чињенице да се кроз овогодишње “Принципове дане” остварила сарадња са Одбором за помоћ Србима на Косову и Метохији.

“Планирано је да у августу буде окончана изградња објекта дневног центра жПодржи меж у Косовској Митровици. Драго ми је да се на овај начин и Културни центар Источно Ново Сарајево укључио у ову акцију”, рекао је Јанковић.

У оквиру манифестације “Принципови дани” сутра ће бити организована промоција књиге “Дневник ратног хирурга” доктора Миодрага Лазића, коју је Новинска агенција Републике Српске - СРНА објавила постхумно.

“Принципови дани” настављају се у суботу, 27. јуна, када ће у природном амфитеатру “Тврдимићи” бити одиграна представа “Светозар Тжрећи”.

У недјељу, 28. јуна, биће положено цвијеће на гроб Гаврила Принципа на гробљу Светих архангела Георгија и Гаврила у Сарајеву, као и код споменика Гаврилу Принципу у Парку Гаврило Принцип у Источном Сарајеву у 12.00 часова.

Истог дана у 19.00 часова биће организована Видовданска академија у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Посљедњег дана манифестације у понедјељак, 29. јуна, биће одржана Видовданска хуманитарна аукција слика, пројекат Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији за изградњу дневног центра “Подржи ме - 9. јануар” у Косовској Митровици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана