Ликовни израз људског тијела

Александра Маџар
Ликовни израз људског тијела

Бањалука - Изложба цртежа "см.АРТ" академског сликара Горана В. Јанковића отворена је у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Многобројни заљубљеници у умјетност дошли су у уторак увече да погледају радове настале у оквиру комплексног истраживања виртуелне стварности визуелних комуникација на Академији лепих уметности у Београду.

Изложбу у чијој се поставци налази двадесет седам инспиративних радова овог аутора отворио је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

Јанковић је објаснио да смо "свједоци цртежације свих облика људског дјеловања, а посебно сексуалности у различитим нијансама сиве, која нас свјесно и брутално настоји направити далтонистима".

- Можемо рећи да виртуелну реалност у суштини замјењује реална свијест и тако постаје универзална форма нашег модерног фетишизма - рекао је умјетник.

Његова поставка је, како каже, својеврсни омаж маестру девете умјетности италијанском ствараоцу Гвиду Крепаксу.

- Лик његове Валентине, створен 1965. године са карактеристичном паж фризуром, која данас у друштвеним мрежама обитава као дигитални еротски архетип, била је основна инспирација за реализацију цртежа у оквиру поставке - казао је Јанковић.

Истакао је да је основни принцип на коме се заснива ликовна интерпретација теме, сублимација еротског садржаја кроз сведени ликовни израз људског тијела или његових дијелова на асоцијативну мрљу или знак.

Пројекат "см.АРТ" креирао је кроз различите умјетничке форме и технике преиспитујући значење људског тијела у контакту савремених комуникација.

- Поред цртежа, овај мултимедијални пројекат обухвата још и графике, инсталације и видео-рад који се могу видјети на истоименом веб сајту "см.АРТ" - додао је он.

Фетиш

- Реалност у којој живимо управо нестаје. Ми присуствујемо успону виртуелне реалности која се заснива на негацији самог принципа реалности. Данас било који објекат може да постане фетиш, његова виртуелност је тотална - каже Горан Јанковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана