Ликовне приче из цијеле Европе

Г.С.
Ликовне приче из цијеле Европе

Јахорина - Међународна ликовна колонија "АРТ симпозијум Јахорина 2014" окупила је 15 сликара, вајара и графичара из Шпаније, Бугарске, Норвешке, Црне Горе, Србије и БиХ.

Колонију су у уторак увече отворили ликовни критичар из Сарајева Војислав Вујановић и оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић. Они су истакли да је ова јединствена ликовна манифестација трећи пут посвећена теми "Фигура у савременој умјетности - велики формат".

Савић је потврдио да, упркос тешким и неизвјесним финансијским могућностима, и даље не одустаје од идеје да вајарска дјела која могу одољети атмосферским утицајима постану експонати будуће галерије на отвореном на Јахорини, по узору на најпознатије свјетске туристичке центре.

Исте вечери отворена је изложба дјела насталих на прошлогодишњем сазиву, а промовисан је и каталог "АРТ симпозијум Јахорина 2013".

Историчар умјетности и ликовни критичар из Бањалуке Видосава Грандић истиче значај ове манифестације.

- Умјетници ове године на Јахорини настављају мултикултурални дијалог ликовних поетика различитих културних средина који је започет прије 12 година у "АРТ симпозијуму Јахорина". Током година дијалог се ширио и постајао право интернационално стјециште умјетничких поетика - написала је у каталогу Видосава Грандић.

Истиче да су умјетници из Јапана, Русије, Француске, Шпаније, Италије, Бугарске, Њемачке, Мађарске, Македоније, Словеније, Србије и БиХ својим сликама и скулптурама понудили слојевитост, комплексност и вишедимензионалност стваралачког чина.

- Тема фигурација своје исходиште нашла је у индивидуалним визуелним доживљајима. Сучелили су се овдје реално и експресија, фигурација и апстракција, различити ментални простори мишљења - наглашава Грандићева.

Циљ ове манифестације јесте афирмација умјетности, а посебно ликовне, али и развој еколошке свијести и туризма.

На 12. сазив "АРТ симпозијума Јахорина" дошли су Мерете Лондал из Норвешке, Мирјана Лучић из Шпаније, Живко Мутафчијев и Светла Радулова-Маркова из Бугарске. У раду колоније учествују и Сретен Милатовић из Црне Горе, као и Андреја Баћо Васиљевић, Ђорђе Арнаут, Жељка Момиров и Павел Поп из Србије. Њихове колеге из Републике Српске и Федерације БиХ су Марко Кусмук, Бранимир Максимовић, Нада Радовић, Дејан Ковачевић, Златко Девић и Бакир Терзимехић. Затварање колоније најављено је за 23. јул.

Изложбе

"АРТ симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003, а од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини. На колонији су до сада стварали бројни умјетници из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске. Значајно је да су њихова дјела настала на овом сазиву представљена на педесетак изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана