Ликовна умјетница Наташа Стевић на платна преноси свијет који сања: Моје слике су мој дневник

Илијана Божић
Ликовна умјетница Наташа Стевић на платна преноси свијет који сања: Моје слике су мој дневник

БАЊАЛУКА - Свака слика украде дио душе ономе који је ствара. И сама волим да побјегнем у свијет који створим. Некад се тешко од слика и одвојити. Унесу позитивну енергију и топлину у дом, а то је најважније.

Казала је то за “Глас Српске” сликарка Наташа Стевић, која је заједно са мајком Катарином почетком прошле године отворила Галерију “АртС” у Сарајеву, а како је рекла, тад није знала да ли ће бити интереса за слике, јер је период био тежак због вируса корона и мали послови су пропадали.

- Људи су губили посао, свијет се мијењао, а ми смо кренули са послом продаје умјетничких слика, који је економски тешко исплатив. Одлучила сам се да урадимо промјену, да осмислим уникатније и веселије мотиве, да разбију ружну свакодневицу и унесу мало боје - објаснила је Стевићева.

Њихове слике красе јарке боје и занимљиви симболи рађени техником акрила, уља и пастела, а из њих исијава позитивна енергија.

- Јарке боје те мотиви са веселим порукама, смирујућим и интересантним донијели су нам за кратко вријеме успјех и жељену препознатљивост. Осим што је ситуација у свијету била тешка, толико је и закон о извозу умјетнина изван БиХ донио тешкоће. Пуно тога говори и чињеница да је БиХ земља гдје је најтеже покренути властити посао - истакла је Стевићева.

Међутим, захваљујући труду и залагању њихове слике красе многе домове широм БиХ и региона, а како је Стевићева казала препознатљиве јарке боје представљају свијет каквим га оне сањају.

- Ако неко други осим нас осјети ту слику и њену поруку, то је највећи успјех и задовољство сликара, јер тиме разумију и дио нас - додала је она.

Чести мотиви на платнима ове умјетнице су светионици и бајковите куће, а она је објаснила да су светионици симболично путокази у олуји, док су кућице симболи породице, пријатељства и љубави.

- Олуја симболише стрес у животу, а светионик је пут којим треба да кренемо и свјетло којем се надамо да нас одведе у сигурну луку. Кућице су заштита и нешто што нас окупља у овом времену несигурности и социјалне удаљености - објаснила је Стевићева и додала да јој је жеља да се опет приближимо и схватимо колико смо битни једни другима.

Њене слике шаљу поруку да је живот само један те да не треба да га трошимо на мржњу, предрасуде и љубомору.

- Треба да нађемо љепоту у себи, око себе, да цијенимо ово вријеме у којем смо ту и обојимо наш свијет јарким бојама среће и љубави - казала је Стевићева.

Нагласила је да је одувијек имала неописиву жељу да бијели папир испуни бојама и да емоције преточи у слике.

- Вјерујем да је то тај неки урођени дио нас и да је то начин да пренесемо своје мишљење, жеље и потребе путем боја. Најљепши осјећај ми је када људи препознају те емоције и разумију ме, а да им нисам објаснила шта сам жељела да кажем. Моје слике су мој дневник - навела је Стевићева.

Будући да су у Галерији “АртС” изложене и слике њене мајке Катарине Стевић разговарале смо о разликама које их красе.

- Мама има изграђени стил који његује. Њене слике су умирујуће, често су то пејзажи, пространства, море и слобода. Осјећа се сигурност у покретима киста на њеном платну, док ја волим да експериментишем. Радим слике које су другачије, као што су кућице које иду ка стилу наиве. Волим да спојим неспојиво, још градим себе - објаснила је Стевићева.

Младима је поручила да не бјеже од оног што је дио њих, да буду упорни и да вјерују у себе и у своја дјела. Она је додала да планирају нову изложбу, а жеља им је да им се придружи још креативних људи.

Исказивање

Стевићева је истакла да је умјетност оно што мијења и уљепшава свијет те да је умијеће човјека да ствара.   

- Умјетност је исказивање мишљења, осјећаја и емоција кроз музику, сликарство или књижевност. Умјетност је индивидуална и приватна, јер сви је осјећамо на свој начин - додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана