Ликовнa колонијa Ракани: Смарагдна магија Уне на платнима

Мирна Пијетловић
Ликовнa колонијa Ракани: Смарагдна магија Уне на платнима

нови град - Легенда каже да су све ријеке лијепе на свој начин, али ниједна као Уна - једна једина. А да је исконска природа велика покретачка снага и извор инспирације, потврдили су и врхунски умјетници који ових дана стварају нова умјетничка дјела на ликовној колонији "Ракани" у Новом Граду.

Ове године ликовна колонија "Ракани" има посебан значај, јер се обиљежава тридесет година њеног постојања, па је документариста Галерије Мирјана Дрљача за сљедећу годину најавила израду монографије која ће пратити три деценије постојања "Ракана".

Историчар умјетности, др Синиша Видаковић рекао је да је на темељима, које су створили Бошко Карановић, Стојан Ћелић, Здравко Мандић, Лазар Дрљача и остали великани, за три деценије постојања Ликовна колонија "Ракани" створила је велику продукцију умјетнина које представљају национално благо овог краја.

Покретачи Ликовне колоније Ракани 1985. били су сликари Бошко Карановић и Стојан Ћелић, а дјела значајних сликара и умјетника у богатом фундусу галерије представљају један од најзначајнијих културних производа Новог Града.

На обали Уне умјетници ће стварати до 18. августа када ће бити организована изложба овогодишњих радова, а изложба радова са прошлогодишње колоније отворена је до 25. августа. 

Један од учесника колоније је и Далибор Рађеновић из Новог Града, коме је ово трећи пут да ствара на "Раканима".

- Колонија је значајна за наш град, јер је јединствена, дуготрајна и оставља граду једно непроцјењиво благо. Када је у питању стваралачка инспирација, морам истаћи да свако ствара у сазвучју са својим осјећањима. Стварати у оваквом озрачју поред Уне је само по себи инспиративно - рекао је Рађеновић.

Он је додао да је Уна смарагд који тече, и један од његових циљева је пренијети тај ток смарагда на сликарско платно.

Умјетница Стојанка Ђорђић-Николић из Београда је до сада десет пута стварала на овој колонији и има само ријечи хвале, за организаторе и умјетнике који учествују у раду колоније.

- Ријека Уна је увијек била инспиративна за моје стваралаштво и зато јој се увек радо враћам - поручила је Ђорђић Николићева.

Сличног мишљења је и сликар Милош Вујић, који је први пут на "Раканима".

- Феноменална организација, дивни људи и прелијепа природа која заиста у свакоме мора пробудити неко осјећање. Ја ћу своја пренијети на сликарско платно - поручио је Вујић.

Учесници

Овогодишњи учесници колоније су: Стојанка Ђорђић Николић, Оливера Шипка, Бранко Јунгић, Сања Ступар, Сања Умићевић, Андреа Крнетић, Данијела Колунџија, Милован Чикић, Милош Вујић, Далибор Рађеновић и Давор Мулалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана