Ликовна колонија "Патковача" окупила умјетнике из региона

СРНА
Ликовна колонија "Патковача" окупила умјетнике из региона

У Дервенти је почела 21. међународна ликовна колонија "Патковача" која је окупила умјетнике из Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и БиХ.

Организатор колоније је Удружење ликовних стваралаца "Уликс" Дервента уз подршку Туристичке организације града, а умјетници ће стварати на градској плажи "Патковача".

Предсједник "Уликса" Саша Богдан рекао је да је прва колонија одржана 2005. године с циљем промоције ликовне културе и Дервенте као културног и умјетничког центра у региону.

- Са нама су умјетници из БиХ, Србије, Сјеверне Македоније и Хрватске, а колонија ће бити прилика и за представљање музичара и књижевника. Имаћемо и музичко вече са Дамјаном Теофиловићем и Немањом Николићем, а у суботу је планирано поетско вече заједно са писцима из Српског књижевног клуба "Вихор" - рекао је Богдан.

Редовни учесник колоније Марин Милутиновић из Бањалуке рекао је да се у Дервенти осјећа као код куће и да је упознао предивне људе.

- Влада дивна атмосфера, а оно што је веома вриједно јесте да стварамо везе кроз умјетност - истакао је Марин.

Вишедневна манифестација почела је синоћ отварањем изложбе радова и скулптура са протекле колоније у "Абонос арт" галерији.

Ликовна колонија "Патковача" посвећена је заштити ријеке Укрине и очувању природног феномена воденог цвијета и фосилног дрвета храста лужњака – абоноса. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана