Ликовна колонија Ласта: Симбол љубави на платнима

Александра Маџар
Ликовна колонија Ласта: Симбол љубави на платнима

Лакташи - Умјетници који су овогодишњи учесници седмог сазива Ликовне колоније "Ласта" стварају већ неколико дана у амбијенту Центра за културу и образовање, тражећи инспирацију у мотивима мјеста у којем стварају, те своје импресије преносе на платно.

Прошле године ликовна колонија трајала је седам дана, а сликари који су стварали обогатили су фундус галерије за 24 ликовна дјела која је публика могла видјети приликом отварања овогодишњег сазива.

"Ласта 2013" окупила је 11 умјетника из Републике Српске и Србије, а као и претходних година и ове године колонија неће бити тематски условљена.

Академски сликар Миљана Драшковић из Београда није крила одушевљење атмосфером која влада у Центру за културу и образовање.

- Мислим да је овако позитивна атмосфера најбољи доказ шта се дешава када се споје људи који имају добре намере - рекла је Драшковићева.

Ова умјетница приликом стварања води се жељом и потребом да на платну остави траг сваког мјеста у којем ствара.

- Имам потребу да бележим нешто што је ваше, а што не мора бити ни препознатљив мотив. Неколико дана сам шетала, прикупљала утиске и кренула да радим платна - испричала је Драшковићева.

Иако вријеме није било на њеној страни, јер како каже, ужива да ствара под игром свјетлости и сјенки сунца, на њеним сликама наћи ће се мотиви из Лакташа.

- Госпођа Видосава Грандић дала је задатак говорећи о самој Ликовној колонији "Ласта" која симболише љубав, двојност и бесконачност, тако сам се усудила да начиним и неке друге мотиве који ће, чини ми се, одговорити на ту симболику самог имена колонија "Ласта" - казала је ова умјетница.

Ликовна колонија "Ласта 2013" биће затворена вечерас у 18.30 часова изложбом слика насталих на овогодишњем сазиву.

Професионални приступ

- Оно што мене посебно радује је професионални приступ и ниво на којем се овде ради, а вредно се ради. Чим се то све добро организује, онда је очекивано да ће и резултати бити на том истом нову. Чини ми се да су колоније тренутно једини повезујући фактор између сликара, установа и појединаца. Рекао бих да су оне лек за ово време. Увек се инспиришем простором где стварам, а пошто сам први пут на овим просторима, бићу инспирисан овим мотивима и емоцијама - нагласио је академски сликар из Лознице Драго Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана