Лидија Бојиновић: Звуци виолине освојили жири

Александра Маџар
Лидија Бојиновић: Звуци виолине освојили жири

Бањалука - Поносна сам на награду коју сам освојила у Словенији јер је крунисала мој досадашњи рад. За мене она представља огроман подстицај да наставим да се трудим и постижем још веће успјехе јер је потврдила да се досадашњи рад исплатио.

Овим ријечима млада и талентована бањалучка виолинисткиња Лидија Бојиновић преноси утиске са Међународног такмичења виолиниста "Ђузепе Тартини" у Словенији на којем је освојила трећу награду и бронзану медаљу.

Студенткиња друге године Академије умјетности у Бањалуци у класи професора Ивана Оташевића наступила је у најјачој категорији - виолина, у којој су се са њом такмичили млади умјетници из Русије, Украјине и Италије. Да је млада Бањалучанка имала јаку конкуренцију доказује чињеница да у овој категорији прва награда није додијељена.

- Недодијељена главна награда у мојој категорији даје јој већи значај у неком "службеном" смислу, док је у личном она сама по себи довољна - каже виолинисткиња.

Чланови комисије били су угледни музичари и педагози из Мађарске, Србије, Словеније и Италије, а реакције на наступ умјетнице из Бањалуке биле су јако позитивне.

- На такмичењу сам извела три композиције: први став Тартинијеве сонате "Напуштена Дидона" у г-молу, затим "Сцхерзо Тарантелле", изузетно захтијеван и интересантан комад који је компоновао Вијењавски, и на крају Дворжакову "Романсу" у ф-молу, која ми је била омиљена на овом репертоару - казала је Бојиновићева.

За одлазак у Словенију захваљује граду Бањалуци и "Ротари" клубу Бањалука који су је подржали, али и свом професору виолине Ивану Оташевићу и корепетитору Жељки Јованић.

Планови

- Надам се да ћу по завршетку Академије умјетности успјети да одем на мастер студије у иностранству, вјероватно у Њемачкој или Аустрији, а затим гдје год буде лијепих прилика за даљи напредак и рад. Овај посао је непредвидив у смислу нових могућности које се свакога дана појављују, што је једна од његових чари. До тада ћу се посветити раду у оквиру наше академије, као и Бањалучке филхармоније чији сам члан од прошле године - каже Лидија Бојиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана