Лидија Бојиновић, студент генерације на Академији умјетности у Бањалуци: Много љубави и мало одрицања на путу до успјеха

Александра Маџар
Лидија Бојиновић, студент генерације на Академији умјетности у Бањалуци: Много љубави и мало одрицања на путу до успјеха

Бањалука - Лице талентоване и лијепе виолинисткиње Лидије Бојиновић познато је свима који прате класичну музичку сцену, концерте Бањалучке филхармоније, Симфонијског оркестра Музичке академије, Рок симфоније, гдје су се више пута могле чути њене соло дионице.

Са многобројних такмичења у окружењу, али и у Европи враћала се са највишим наградама, а једну врло значајну добила је ових дана, када је у Народном позоришту РС проглашена најбољим студентом генерације (2012/2016) Академије умјетности у Бањалуци у класи професора Ивана Оташевића, смјер виолина.

Да се у сваки прави успјех неизбјежно мијешају одрицање од неких задовољстава и љубав према ономе што нам је у том тренутку виши циљ, потврдила је и Бојиновићева.

- Сматрам да у ономе што радимо треба да будемо најбољи што можемо и да дамо све од себе. За мене је студиј био један велики и јако важан дио живота, али нисам жељела да запоставим ни друге аспекте, попут друштвеног живота, физичких активности, одлазака на културне манифестације и учествовања у њима - рекла је виолинисткиња која је 2012. године постала члан Бањалучке филхармоније и била дио великих пројеката, међу којима се посебно издваја премијерно извођење ораторијума "Јасеновац" Александра С. Вујића.

Бојиновићева скромно сматра да је до сада могла постићи и више, да се, како каже, другачије организовала и опредијелила.

- Радила сам ствари онако како сам сама сматрала да треба и задовољна сам овим исходом и свиме учињеним. Сва дешавања из овог периода ће дефинитивно бити драге успомене -  казала је она.

Знање и искуство њеног професора виолине Ивана Оташевића много су јој помогли.

- Професор ми је много помагао, како у смислу свирања, вјежбања на виолини, јавних наступа и такмичења тако и у смислу општег васпитања и личне подршке, који су изузетно важни у било којој професији, а посебно у умјетничкој, гдје су емоције јако изражене и гдје улагања нису само материјалне и "временске" природе, него много личније и дубље. Такође, рад осталих професора са Академије умјетности имао је значајан утицај и дао изузетне резултате, како за њих лично тако и за Академију, коју представљају у најбољем издању, а и за нас студенте, које својим радом мотивишу - казала је млада виолинисткиња.

Посљедњи семестар студија провела је на студентској размјени у Трсту, што је за њу било посебно искуство.

- Одлазак у Италију ме мотивисао да радим још више, боље и паметније, те поставио циљ да се некад у будућности (надам се блиској) вратим у Италију. Тренутно сам на мастер студијама на Академији умјетности у Новом Саду, у класи професора Флоријана Балажа, а након мастера ћу спремнија и способнија пратити своје снове, гдје год ме на крају одвели - рекла је Бојиновићева, која не одустаје од усавршавања и његовања свог талента.

Млада умјетница, која је имала прилику да наступа и са оперним оркестром "Арион" из Бањалуке у извођењу опере "Сафикада", аутора Мухарема Инсанића, али и са Симфонијским оркестром Музичке академије Бањалука у опери "Орфеј у подземљу" Жака Офенбаха у Народном позоришту РС, вјерује да у Бањалуци постоји шанса за класичну музичку сцену.

- Потребна је већа подршка и разумијевање институција, као и упознавање публике са нашим пројектима и суштином онога чиме се ми бавимо. На томе раде професори Академије умјетности, организујући разне манифестације за Свјетски дан музике, Дане Универзитета, Дане Владе Милошевића пројекте намијењене дјеци ("Карневал животиња"), пројекте који указују на нашу потребу за опером ("Орфеј у подземљу") и све то уз много успјеха и на одушевљење публике - истакла је Бојиновићева.

Не смије се, нагласила је, заборавити ни Бањалучка филхармонија, која уз много љубави и труда свих чланова и руководства ради на стварању и ширењу сцене за класичну умјетност, те пројекат Рок симфоније, која ради на промоцији на мало другачији начин, спајајући класично и модерно, а публици даје нешто несвакидашње и посебно за наш град.

Порука будућим студентима

- Студентима који своје студије тек започињу препоручила бих да пронађу праву мотивацију за оно чиме се баве. Тешко је радити било шта, ако се не постави циљ. А кад га имамо и мислимо на њега константно, све потешкоће се лакше преброде, јер знамо којим путем идемо и шта нас на крају чека - казала је Лидија Бојиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана