Лица Наташе Крагуљ путују у Берлин

Мирна Пијетловић
Лица Наташе Крагуљ путују у Берлин

Бањалука - Изложба из циклуса "Лица" младе и талентоване бањалучке умјетнице Наташе Крагуљ биће отворена 10. јануара у берлинској галерији "Ори".

Како је испричала за "Глас Српске", захваљујући препоруци пријатеља, своје радове је пријавила за изложбу у Берлину, а након неког времена стигао је потврдан одговор.

- Пресрећна сам што путујем у Берлин и велика ми је част што ћу у једном од највећих умјетничких центара представити своје радове у оквиру изложбе "Станд стилл анд лоок преттџ" - истакла је Крагуљева и додала да ће изложба, која је продајног карактера, бити отворена до 31. јануара ове године.

Како је нагласила, на поставци ће представити десет слика које су урађене на папиру димензија 100х35 центиметара.

- Када сам покренула циклус "Лица" инспирација су ми били пријатељи или људи из мог окружења, које на дјелима представљам са што мање информација, али да опет буде ухваћен њихов карактер. На томе почива моје ликовно истраживање које траје три године - појашњава Наташа.

На дијелу њених портрета, како каже, нема никаквих елемената. Ту је лице које је оивчено, а на великом дијелу њих уопште нема ни уста, ни носа, а на некима ни очију.

- Мој умјетнички изражај у ствари почива на детаљима на одјећи, која је на сликама представљена изузетно богатим колоритом. Слике која радим спадају у једну врсту карикатуре, коју карактерише преувеличавање елемената на лицу, што је у ствари и чини занимљивом и посебном. Тако да је мене окупирало, као умјетника то како представити особу на такав необичан начин - појашњава Крагуљева.

Пажњу појединих домаћих љубитеља умјетности већ је скренула управо приказом људи на чијим лицима су, углавном, заступљене само очи, које су предимензиониране, јер их сматра јединим средством искрене комуникације.

Након Берила, умјетничка пажња ове талентоване умјетнице биће усмјерена на нова дјела и изложбу у Сарајеву.

Подршка

- Одлазак у Берлин финансирала сам сама уз малу помоћ Удружења ликовних умјетника из Приједора. Култура у нашој држави можда само постоји на папиру, јер данас умјетници сами морају да се сналазе како би излагали и показали шта знају. Наше умјетнике више цијене у иностранству него на "домаћем терену" и то је заиста поражавајуће, јер кад излажемо не представљамо себе, него и мјесто из којег долазимо - рекла је Наташа Крагуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана