“Лет изнад кукавичјег гнијезда” најбоља представа Фестивала фестивала

Срна
“Лет изнад кукавичјег гнијезда” најбоља представа Фестивала фестивала

ТРЕБИЊЕ - Представа “Лет изнад кукавичјег гнезда” Студија глуме “Театар 011” из Београда побједник је 67. Фестивала фестивала у Требињу, а уз “Златну маску” за најбољу представу у цјелини по одлуци стручног жирија, припала јој је и награда жирија требињске публике.

Представа “Оркестар Титаник” Градског позоришта Требиње награђена је у три категорије, а све три награде припале су Жељку Милошевићу, и то за најбољу мушку епизодну улогу, најбољу сценографију и најбољу костимографију.

“Златну маску” за најбоље редитељско остварење “Бора Григоровић” жири је додијелио Светлани Гашко за режију представе “Сметови” у извођењу Аматерског позоришта Културног центра Кисач.

Словачком позоришту из Кисача, односно Јарославу Зими, припала је и “Златна маска” за најбољу ауторску музику.

“Златне маске” за главне глумачке роле отишле су у Сјеверну Македонију члановима Драмског студија Летечке театарске трупе Тетово за представу “Дјечак у пругастој пиџами”, и то Владимиру Јовановском за најбољу мушку и Мелиси Ценовској за најбољу женску улогу.

За најбољу женску епизодну улогу жири је “Златну маску” додијелио Марини Мардер из побједничке представе “Лет изнад кукавичјег гнезда”, а за најбољу колективну игру ансамблу представе “Аладин” Драмског студија Училишта загребачког казалишта младих.

Жири је ове године радио у саставу редитељ и професор глуме Дејан Цицмиловић, театролог и драматург Драгана Бошковић и глумац Небојша Кундачина.

Они су додијелили и три дипломе фестивала, Александру Радојковићу из београдског “Театра 011” за најбољег младог глумца, ансамблу Драмског студија Училишта загребачког казалишта младих за кореографију, сценски покрет и музикалност, те Николи Стојановском из Летечке театарске трупе Тетово диплому “Залог за будућност” као најмлађем глумцу фестивала.

Такмичарски програм овогодишњег Фестивала фестивала затворила је представа “Јааао, Миленко” у извођењу “ДИС Сцене” из Зворника, рађена по тексту Владимира Недића, а у режији Александра Риђошића.

Одлуком жирија и публике, признање протагонисте вечери припало је Тањи Павловић за улогу Цоке.

У оквиру пратећег програма, у галерији Културног центра отворена је изложба фотографија насталих на фестивалским представама “Фестивал у објективу”, коју већ по традицији припремају чланови требињског фото-кино клуба.

Жири изложбе прогласио је и ауторе најбољих фотографија, те је прво мјесто припало Маријани Милетић Хајровић, друго Јовану Видаковићу, а треће Радоју Елезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана