Леонардо Дикаприо коначно добио Оскара

Б92
Леонардо Дикаприо коначно добио Оскара

У Долби театру у Лос Анђелесу синоћ је одржана 88. додјела једне од најпрестижнијих филмских награда. Оскар за најбољи филм 2016. године додјељен је остварењу "Под лупом" (Spotlight).

Након што су критичари у јануару "Под лупом" прогласили за најбољи филм године (Critical Choice Awards), остварење Тома Мекартија награђено је и Оскаром. Ријеч је о драми у чијем се фокусу налази скандал који је истраживала новинарска редакција "The Boston Globe", везан за злостављања која су се одвијала под окриљем католичке цркве.

Други велики фаворит била је "Опклада вијека", филм заснован на истинитој причи о четири фиансијера који су предвидели велики економски крах почетком 21. вијека и открили како да у цијелом слиједу догађаја извуку корист.

Оскар за најбољу режију сасвим очекивано је доспио је у руке Алехандра Гонзалеса Ињаритуа за филм "Повратник". Највећи фаворит ове године био је номинован у чак 12 категорија: најбољи филм, режија, главна мушка улога, споредна мушка улога, фотографија, сценографија, монтажа, звук, монтажа звука, визуални ефекти, костим и шминка.

Ињариту је и прошле године побрао велике похвале критичара и публике филмом "Човјек птица", који је, осим што га је Академија прогласила за најбоље филмско остварење, добио награде и за режију, оригинални сценарио и камеру.

У трци за најбољу мушку улогу нашао се Леонардо Дикаприо, који је захваљујући улози Хјуа Гласа у "Повратнику" освојио првог Оскара у својој каријери.

Слободно се може рећи да су ноћас ка глумцу били усмјерени сви погледи, с обзиром на то да љубитељи филма већ годинама негодују што славни глумац није добио признање које, према њиховом мишљењу, итекако заслужује.

"Хвала, хвала свима. Хвала Академији, хвала свима у овој просторији, честитке и другим номинованим глумцима за изванредну изведбу. ‘Повратник’ је био производ неуморних напора невјероватне екипе са којом сам радио. Прво, Тому Хардију. Томе, твој таленат на екрану може да превазиђе само твоје пријатељство ван екрана… хвала ти на стварању изванредног филмског искуства. Хвала свима у Фоксу и компанији ‘New Regency’… мом цијелом тиму. Захваљујем свима који су на било који начин учествовали у снимању филма. Као И мојим родитељима, ништа од овога не би било могуће без вас. И мојим пријатељима, волим вас пуно, знате ко сте", рекао је Дикаприо.

"И коначно, желим да кажем још ово: Снимање ‘Повратника’ било је о човjековој вези са природом. О свету који је 2015. забиљежен као најтоплија година у историји. Током снимања смо непрестано морали да се помјерамо ка југу, како бисмо нашли снијег. Климатске промјене су стварне, и дешавају се управо сада. У питању је најхитнија претња која лебди над цијелим човјечанством, и морамо почети заједно да радимо на томе и престати да одуговлачимо ради оних који ће бити највише погођени посљедицама. За дјецу наше дјеце и све оне људе чије ће гласове угушити политика похлепе. Не схватајмо ову планету олако. Ово вече не схватам олако. Хвала много свима", додао је.

Фантастични Дикаприо свакако је вече провео напето јер је титула најбољег глумца могла да припадне и Едију Редмејну за улогу Лили Елбо, једне од првих познатих особа у свијету која се подвргла промјени пола. Њен лик приказан је у филму "Данкиња".

Ипак, Редмејн, који је прошле године добио Оскара за најбољу мушку улогу тумачећи Стивена Хокинга у "Теорији свега", изјавио је пред додјелу да сматра да ће награда заслужено припасти Дикаприју.

Награду за најбољу женску улогу добила је Бри Ларсон за наступ у филму "Соба". Ларсон тумачи мајку петогодишњег сина која са својим дјететом из заточеништва бјежи у отворени свијет.

Осим Ларсонове, која је била један од највећих фаворита у овој категорији, велику конкуренцију номинованим глумицама представљала је и оскаровка Кејт Винслет. Њој је овогодишњу номинацију донела улога Џоане Хофман у филму "Стив Џобс", за коју је у јануару добила "Златни глобус".

Борба је била врло неизвесна јер је била номинована и двострука оскаровка Кејт Бланшет. Глумица у драми "Керол" тумачи лик Керол Ерд, жену пред разводом која ступа у љубавну аферу са младом продавачицом у Њујорку.

Алисија Викандер добила је Оскара за изванредно изведену најбољу споредну женску улогу у "Данкињи". Шведска глумица у филму тумачи супругу сликара Ајнара Вегенера који путем промјене пола постаје жена. Викандер има велики разлог за славље - глумици је ово прва номинација за Оскара, која јој је донијела и прву побједу.

Највећим фаворитом у овој категорији сматрана је Кејт Винслет за улогу у филму "Стив Џобс", а биле су номиноване и Руни Мејра за улогу младе продавачице у филму "Керол", Рејчел Мекадамс" за улогу новинарке у филму "Под Лупом", и Џенифер Џејсон за улогу у филму "Подлих осам" .

Награду за најбољу мушку споредну улогу добио је Марк Рајленс за филм "Мост шпијуна". Рајленс је ове године први пут номинован за Оскара, што значи да је уједно први пут добио награду о којој многи глумци сањају годинама.

Одлука академије многима је дјеловала изненађујуће, с обзиром на то да су се у конкуренцији нашли Кристијан Бејл са улогом финансијера у филму "Превара века", Том Харди са улогом у филму "Повратник", Силвестер Сталоне са улогом остарелог борца у филму "Creed" и Марк Рафало, који игра истраживачког новинара у филму "Под лупом".

Највеће изненађење вечери дефинитивно је био "Побеснели макс: Аутопут бијеса", који је бриљирао у техничким категоријама и "покупио" све "мале" Оскаре: награду за најбољи костим, шминку, најбољу продукцију, монтажу звука и микс звука.

Награда за најбоље адаптирани сценарио припала Чарлсу Рендолфу и Адаму Мекеју за "Опкладу вијека" (The Big Short), док су Оскара за најбољи оригинални сценарио добили Џош Сингер и Том Мекартиј за филм "Под лупом" (Spotlight).

У категорији за најбољи страни филм побједио је "Шаулов син" (Мађарска), оставивши иза себе француско-турско остварење "Мустанг", "Embrace the Serpent " (Колумбија), "Theeb" (Јордан) и дански филм "The War ".

Награду за фотографију с правом је освојио "Повратник" (The Revenant), а Оскар за најбоље филмске ефекте додељен је "Екс махини".

Награда за најбоље адаптирани сценарио припала је Чарлсу Рендолфу и Адаму Мекеју за "Опкладу века" (The Big Short), док су Оскара за најбољи оригинални сценарио добили Џош Сингер и Том Мекартиј за филм "Под лупом" (Spotlight).

Оскара за најбољу оригиналну пjесму Академија је додјелила композицији "Writings On The Wall " из филма "Спектра" о Џејмсу Бонду. Награда за најбољу пjесму и најбољу музику припала је композитору Ениу Мориконеу за "Подлих осам" (The Hateful Eight).

Оскара за најбољи кратки анимирани филм освојила је "Прича о медвjеду", док је награда за најбољи дугометражни анимирани филм додељен остварењу "У мојој глави".

Најбољи кратки документарни филм ове године је "Дjевојка на ријеци" режисерке Шармин Обед-Шиној, док је награда за најбољи дугометражни документарни филмприпала наслову "Ејми".

У категорији за најбољи краткометражни филм награду је освојио "Муцавац".

Контроверзе

Овогодишњу церемонију додјеле Оскара обиљежила је и полемика због недостатка расне и етничке разноврсности.

Средином јануара ове године припадници црне расе упутили су жестоку критику Академији поводом чињенице да се и ове године у оквиру номинација није нашао ниједан афроамерички глумац.

Џејда Пинкет Смит путем хаштага #Oscarssowhite позвала је кориснике Твитера на бојкот Оскара, а глумици су се ускоро придружиле бројне колеге и познате личности, међу којима и Џорџ Клуни, Мајкл Мур и Спајк Ли. На насловној страни престижног холивудског магазина "Верајети", испод белог Оскара осванула је и прекорна порука "Срам нас било!".

Америчка академија за филм и науку није остала дужна, тако да је убрзо у саопштењу одговорила да планира да до 2020. године удвостручи број жена и представника мањина међу номинованима, као и да ће се у њеном Управном одбору наћи још три члана.

Домаћин додјеле био је амерички глумац и комичар Крис Рок, који је на почетку церемоније почео да засипа публику шалама у вези са спорном полемиком. И док је првих неколико реченица представљало одличан начин да пробије лед, чини се да је у једном тренутку претјерао и да већина гледалаца није могла да се отме утиску да је цијела ситуација почела да дјелује некако усиљено.

У сваком случају, о Оскару ће се, као и обично, причати у наредних неколико дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана