Легендарни стрип “Триганско царство” у новом издању на српском језику: Класик са далеке планете

Бранислав Предојевић
Легендарни стрип “Триганско царство” у новом издању на српском језику: Класик са далеке планете

НОВИ САД - Издавачка кућа “Комико” најавила је издавање легендарног стрип серијала “Триганско царство” у новом луксузном издању на српском језику.

Овај научнофантастични стрип, који потписују Мајк Батерворт и Дон Лоренс, код нас је излазио под насловом “Далека планета” и сматра се класиком и темељем британског стрипа. Код домаће публике има култни статус због чега се “Комико” одлучио на издавање овог дјела у издању које заслужује својим квалитетом.

- Годинама се чекало да се материјали обезбеде и среде и сада је напокон могуће објавити ово култно остварење на достојан начин и учинити га доступним савременим читаоцима. “Триганско царство” објављујемо интегрално, од самог почетка на великом формату и у пуном колору, у тврдом повезу - рекао је Вук Марковић уредник у “Комику”.

Стрип “Успон и пад Триган империје”, касније назван једноставно “Триганско царство” сценариста Мајк Батерворт почео је радити у сарадњи са цртачем Доном Лоренсом средином 60-их година прошлог вијека. Базиран на класичној авантуристичко-фантастичној причи о ванземаљској култури у којој се футуристичка технологија мијешала с архитектуром, одијевањем и обичајима који подсјећају на древне цивилизације, од којих су најочигледније оне из античке Грчке и Рима. Стрип остаје значајан по јединственом умјетничком дјелу Дона Лоренса који комбинује сликарски фотореалистички стил с маштовитим приказима који остају анатомски убједљиви у креирању фиктивног свијета планете Електон.

Званично је излазио од 1965. до 1982. године, бавећи се догађајима око настанка и успона империје Триган на далекој планети Електон. С једне стране, настао је под утицајем митолошких прича, док је с друге, заснован на историји древних култура. Главно међу њима било је Триганско царство, очигледно по узору на Стару Грчку и Римско царство. Ова сличност се чак проширила и на град Триган, који се гради на пет брда, на сличан начин као и седам римских брда. Сличност се може повући са Хериконом, главним ривалом Триганаца, чији изглед одражава елеменат Византијског и Персијског царства, док су агресивни Локанци налик далекоисточним културама, попут Монгола. Сам аутор је признао да почетна идеја није била његова.

- Оригинални импулс дошао је од генија Леонарда Метјуза, тада мог старијег уредника. Бацио ми је први уводни сценарио и рекао ми да од тога створим стрип - рекао је Батворт, који је писао сценарио за највећи број табли.

Талентовани Лоренс својим мајсторским стилом надоградио је стандардну жанровску причу на нови ниво, а његов рад су слиједили Рон Емблетон, Мигуел Квазада, Филип Корк, Оливер Фреј, Гери Вуд и Хенри Винтер, док је као сценариста једно вријеме био ангажован и Кен Роско. Стрип је стекао култни статус у Британији, да би полако постао популаран и у остатку свијета, а славни стрип аутор  и књижевник Нил Гејмен написао је да је ово дјело одредило његов животни пут.

- Стрип који сам обожавао као дјечак сликао је Дон Лоренс. Звао се “Триганско царство” и излазио је на двије стране у листу “Look and Learn”, дјечјем часопису који је био доступан чак и у школама које су забрањивале стрипове - рекао је Гејмен.

Код нас је излазио у стрип ревијама “Панорама”, “Караван екстра”, “Стрипотека”, “Забавников Попај” и “Зов стрип”. Ново издање садржи чак 304 стране у боји, већ се налази у претплати, а званични излазак на тржиште очекује се ускоро. “Комико” најављује да би требало комплетирати стрип у три или четири интеграл албума.

Историја

Стрип се појавио у првом броју британског часописа “Ranger” у септембру 1965. године, а затим у британском “Look and Learn” часопису, док овај није престао излазити 1982, обухватајући низ од 854 приче стрипа. Објављено је неколико издања у тврдом повезу, прво у Британији 73. и 78. а потом и САД. Од 2004. до 2008. године, приче које је нацртао Лоренс штампане су у ограниченом луксузном издању с 12 свезака. Права на “Триганско царство” купила је кућа “Rebllion Developments” 2018. године и почела издавати стрип у четири интеграл албума, на чијем издању је рађен и српски интеграл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана