Легендарни стрип “Принц Валијант” прославио 85. рођендан: Витез за сва времена

Бранислав Предојевић
Легендарни стрип “Принц Валијант” прославио 85. рођендан: Витез за сва времена

Давно, прије 85 година, дјечак по имену Валијант, пловећи кроз мрачне и узбуркане воде сјеверног Атлантика, искрцао се на мочварне обале средњовјековне Британије под влашћу краља Артура и заувијек промијенио историју девете умјетности.

Ријечи “На морско жало, јашући журно, пристиже краљ од Туле, са немилосрдним непријатељем за петама”, ријечи су којима почиње једна од највећа приповијести у историји стрипа.

Краљ Агуар са породицом, женом и малим сином, прихвата живот на острву у дивљим мочварама артуријанске Британије, гдје ће млади Вал провести дјетињство. Валијантову епску судбину, коју му прориче вјештица Хорид сазнајемо на првим странама стрипа - “Суочићеш се са једнорогом, змајем и другим чудовиштима. Борићеш се са црним и жутим људима, али нигдје за тебе не видим ни срећу, ни утјеху”.

Насљедник скандинавског краљевства, одрастајући у изгнанству, од дјечака постаће витез Округлог стола, славни ратник, истраживач, муж Алет, краљице Маглених острва, отац петоро дјеце и још много тога што је машта канадског умјетника Харолда Фостера (1892-1981) преточила у стрип, чије прве табле су изашле давног 13. фебруара 1937. године под називом “Принц Валијант у доба краља Артура”, и то у боји у листу “Њујорк журнал”.

Фостер представља без сумње један од стубова темељаца у стрипској умјетности и ону врсту умјетника чије дјело успјешно одолијева зубу времена и у двадесет првом вијеку има огроман круг обожаватеља и сљедбеника, једнако као у вријеме када је настало и у деценијама славе које су услиједиле. “Принц Валијант”, његов опус магнум и данас је стрип о којем се прича, који се проучава и из приповједачког и из цртачког угла и стрип који ће сваки љубитељ стрипа пожељети да прочита и посједује.

Фостер је његовом стварању приступио у 44 години живота, као зрела личност и породичан човјек, који је иза себе имао признато дјело у виду рада на стрипу “Тарзан”, али је “Принц Валијант” било његово ауторско чедо од прве идеје до реализације посљедње табле из његових руку. Маестро цртежа и надахнуте нарације, уткао је у свој стрип године искуства као илустратора и цртача, вишегодишње проучавање историјских и митолошких извора, те своју љубав према дивљој природи и авантури. Јединствен спој искуства и знања, искористио је како би створио монументално дјело, које је на до тада незабиљежен начин пратило свог јунака од младих дана до статуса зрелог човјека, док његов вањски свијет потресају тектонске историјске промјене раног средњег вијека од пада Рима, преко селидбе варварских народа и стварања европских краљевстава.

Валијант је одрастао заједно са својом публиком од дјечачких дана преко необузданог младића до личности, која уз помоћ своје породице и пријатеља чува цивилизацију од уништења. Фостер је схватио да су без обзира на елементе фантастике посебно у раним данима, историјска аутентичност и реализам одлике које ће бити заштитни знак серијала и од тога није одступао, што се исплатило јер је привукао пажњу старије публике.

- Желио сам да прикажем чаробњаке, огре, змајеве и витезове. Ипак, када је “Принц Валијант” кренуо, схватио сам да су ликови постали сувише стварни да би се бавили фантастиком - рекао је Фостер. Ипак, колико год је овај породично-историјски наратив био револуционаран за то доба, он се ипак наслањао на класичне обрасце авантуристичког стрипа и постепено је проласком година постао на неки начин здраво конзервативан у свјетлу промјена унутар девете умјетности. Са друге стране, Фостеров визуелни рад на цртежу, динамици и кадрирању табли и данас, скоро девет деценија касније дјелује једнако фасцинатно, као и првог дана.

Савршена анатомија јунака, осјећај за простор, игра свјетлости и сјенке, раскош детаља и прецизност у креирању како својих ликова, тако и њиховог окружења створило је савршенство у стварању композиције цртежа и сценарија. Теоретичари стрипа Фостеров поступак називају романтични реализам, а неки од њих указују да је захваљујући чистоћи његових кадрова, те неупотребљавању звучних ефеката или кориштења облачића са текстом (пошто је текст у “Валијанту” увијек уписан испод или изнад цртежа), његов романтизам прерастао у фотографски реализам.

Фостер је на “Принцу Валијанту” радио до 16. маја 1971. године, нацртавши невјероватних 1.787 табли стрипа, након чега стрип повјерава свом асистенту Џону Калену Марфију, који на “Валијанту” ради од 1971. до 2004. године. Након Марфија Вала наставља цртати Гари Ђијани, сценарио му пише Марк Шулц, а стрип је до данас прешао цифру од 4.000 табли, што је епски подухват.

Мада добри цртачи, ниједан није успио да приђе чудесној љепоти цртежа и приче Хала Фостера, човјека који је свој живот, душу и емоције преточио у свог јунака, остављајући му част да живи за сва времена.

Домаћа издања

“Принц Валијант” излазио је на домаћем тржишту у бројним стрип ревијама од “Мајиног стрипа” до славне “Стрипотеке”. Новосадски “Маркетпринт” и “Загребачка Наклада” издавали су Валијанта у форми албума у црно-бијелом издању. Тренутно га на српском језику издаје “Чаробна књига”, према књигама издавачке куће “Фантаграфикс”, које представљају највјеродостојније издање “Принца Валијанта”, највише зато што су коришћени скенови оригиналних Фостерових табли. Пун колор и велики формат омогућују потпуно уживање у ауторовом раду, а обиље стручних пратећих текстова о раду и дјелу Фостера, као и галерије скица и илустрација само побољшавају читалачко искуство. Тренутно су издана 22 албума, а план је да се комплетира и Марфијев рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана