Легендарни стрип “Марти Мистерија” слави 40 година постојања: Обичан човјек у необичној мисији

Бранислав Предојевић
Легендарни стрип “Марти Мистерија” слави 40 година постојања: Обичан човјек у необичној мисији

БЕОГРАД - Легендарни стрип јунак Марти Мистерија ове године слави четири деценије издавачког живота, што је његов издавач “Бонели” прославио специјалном епизодом под називом “Његових првих четрдесет година”.

Славни археолог и истраживач започео је свој стрип живот у априлу 1982. године, у првој епизоди названој “Људи у црном”. Рођенданска епизода изашла је у априлу (под редним бројем 386), а тренутно је стигао до 388. епизоде “Фантасмагорија”, која се на киосцима појавила током маја. Настао почетком осме деценије прошлог вијека у процесу модернизације Бонелијевих стрипова, до тада углавном базираних на вестерн или авантуристичким заплетима, лик Мартија Мистерије, детектива немогућег, створен је из пера сценаристе Алфреда Кастелија уз помоћ цртача Ђанкарла Алесандринија.

Један од нас

Почетак није био успјешан, јер је прва свеска продата у скромном тиражу од 30 хиљада примјерака, али ствари брзо долазе на своје мјесто. Прије свега због Кастелијевих сјајних прича које његовог јунака уводе у свијет научних тајни и забрањене историје из времена континената Атлантиде и Му, мистерије Светог грала, НЛО феномена, парапсихолошких феномена, других димензија и сличних мистериозних тема јако популарних у то вријеме, након успјеха филмова о Индијани Џонсу, великог успона псеудоисторијских часописа и аутора попут Ериха фон Деникена.

Стрип је брзо својом појавом изазвао револуцију у кући “Бонели “, када је уз, већ стару гарду (Текс, Загор, Мистер Но), дошло до праве поплаве нових јунака (Дилан Дог, Ник Рајдер, Натан Невер и др.), који ће проширити теме и публику овог издавача. Написан као лик научника заинтересованог за идеје које званична наука одбацује, сматрајући их смијешним и немогућим он је сценаристима дао на први поглед неисцрпно богатство идеја, док је са цртачке стране такав предложак био идеалан полигон за визуелне експерименте, који се хронолошки протежу од праисторије до свемирске будућности. И дефинитивно његова (не)обичност јесте била важна за публику којој је био потребан јунак из свог времена, али и даље занимљивог као фиктивног хероја. Професор Мистерија живи у Њујорку, са вјереницом а касније и супругом Дијаном, у улици Вашингтон Мевс број 3 (која заиста постоји) и када није на путу Марти своје вријеме проводи пишући књиге, чланке и емисије своје ТВ-серије “Мистеријине мистерије”.

Са друге стране највећи Мартијев пријатељ и помоћник је Јава, неандерталски човјек, којег је Марти пронашао током своје експедиције у Монголији. Осим њих ту се рационални помагачи попут инспектора њујоршке полиције Тревиса или ирационалних попут Криса Тауера, бившег припадника ЦИА, а данас управника тајне владине базе “Другдје”. Највећи непријатељ, а некада најбољи Мартијев пријатељ, је Серж Орли, човјек огромног знања и интелекта, али без скрупула, кога интересује само моћ и новац, а чији је лик базиран на концепту лудог научника, који би био сушта супротност Мартију. Ту је и дијаболични Мистер Џинкс, један од најмаркантинијх негативаца серијала, луди научник који је опсједнут идејама као што су бесмртност, вјечна младост и томе слично, али су ту и безличне бирократе “Људи у црном”, тајно удружење формирано још у вријеме Атлантиде, посвећено брисању трагова цивилизација које не постоје у уџбеницима, да се не би пореметила равнотежа у свијету.

Занатлија иза јунака

Кастели је током претходних 40 година, радио на серијалу прво као главни сценариста, а потом и шеф креативног тима који су чинили бројни сценаристи и цртачи Карло Рекањо, Микеланђело ла Неве, Паоло Моралес, Франко Бињоти, Франко Девескови, Нандо и Денизио Еспозито, Лучо Филипучи и Анђело Марија Ричи... Рекањо, који је од средине деведесетих Кастелијева десна рука, каже да је можда и тајна опстанка стрипа у претходне четири деценије управо у посвећености главног аутора и креатора.

- Гледао сам га годинама како преписује дијалоге прича од главе до пете, мијењајући њихово значење и претварајући их у нешто потпуно другачије од оригинала. Видио сам га како преписује, разбија и буквално “сецира” табле, поново саставља вињете другим редослиједом. Понекад да би “спасили” приче које нису баш сјајне, али чешће једноставно да побољшамо производ који је већ био добар - рекао је Рекањо.

Стрип је имао успоне и падове, бројне специјалне и спиноф серије (“Италијанске мистерије”, “Алманах мистерија”, “Зона X”, Доктор “Мистерија”), те укрштања са осталим јунацима “Бонели” универзума попут Дилана Дога, Загора и Натана Невера. Године 2003. године направљена је и анимирана серија, која има упориште у ликовима из стрип серијала, а 2006. године и видео-игра “Марти Мистерија: Операција Доријан Греј”.

Ипак, симпатични и увијек поуздани научник, авантуриста и писац, успио је да преживи бројне тектонске промјене у свијету стрипа и издаваштва, крај хладног рата, глобализам, непријатеље свих раса, врста и идеологија и да догура до свог зрелог доба, а сам Кастели каже да је рођендан био грешка.

- Дати му датум рођења била је тешка грешка. Био сам увјерен да ће серија потрајати врло кратко, а умјесто тога 2022. године “детектив немогућег” слави четрдесету годишњицу. Марти, који је рођен 1942. године, напуниће осамдесету, што мучи читаоце, који се питају хоће ли се још моћи пењати на планине или улазити у неистражене тунеле. Објашњавам да, за разлику од мачака и паса, стрип јунаци старе спорије од нас. Дакле, Марти је само деценију старији од четрдесет, колико је имао на почетку. Разумне године, шта ја то говорим? Он је дијете! - казао је Кастели.

Он је додао да сваки аутор белетристике тежи да неке своје карактеристике пренесе на своје ликове.

- Са временом Мартијев лик је постајао све људскији. Развио је одређену способност да се не схвата превише озбиљно док покушава да свој посао обави на најбољи могући начин и велику радозналост без предрасуда према свему што га окружује. Читаоци га зову “добри стари ујка Марти” и сматрају га помало стварном особом - објаснио је Кастели.

Стрип, од 2005. године излази у двомјеченом ритму и овим темпом сљедеће године стићи ће до 400. епизоде, а пошто се зна да је у археологији број 400, а камоли 40 година, скоро па ништа, можемо очекивати и нове авантуре најпознатијег стрип археолога достојне његовог позива и репутације.

Марти код Срба

“Марти Мистериј”а се брзо након италијанске премијере, већ 1983. године појавио на српском језику у легендарној едицији “Магнус Стрип”, новосадског “Дневника”. Прва епизода “Људи под црном, изашла је под именом “Марти Мистерија”, а до гашења едиције изашло је 107 редовних епизода те неколико специјалних издања. Након тога Мистерија је спорадично и нередовно излазио за неколико издавача (“Хорус”, “Ванини”, “Маркетпринт”, “Политикин Забавник”...), да би “Весели четвртак” поново преузео права за серијал 2008. године, уз 62 објављене епизоде до сада, закључно са епизодом “Филозофско дрво”, која је у Италији изашла 2015. године, а код нас у априлу ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана