Легенда о дивном човјеку остаје да живи (FOTO)

Приредила: Мирна Пијетловић
Легенда о дивном човјеку остаје да живи (FOTO)

Београд - Породица, пријатељи, колеге и велики број поштовалаца глумца Драгана Николића окупили су се у понедјељак у подне у "Атељеу 212" у Београду како би одали посљедњу почаст великану српског глумишта.

У препуној сали "Атељеа 212" комеморацију је отворио глумац Бранимир Брстина који је за Драгана Николића рекао да је био велики човјек и пријатељ. 

На посљедњи починак глумца су испратили супруга Милена Дравић, породица и многобројне колеге: Раде Шербеџија, Радослав Зеленовић, Јагош Марковић, Милан Влајчић, Радмила Станковић, Драган Бјелогрлић, Војислав Брајовић, а комеморацији је присуствовао и премијер Србије Александар Вучић, те предсједник парламента Маја Гојковић, министар спољних послова Ивица Дачић, министар културе и информисања Иван Тасовац.

На челу колоне био је глумац Вук Костић који је носио крст, а глумица Катарина Жутић носила је фотографију. Сандук су, између осталих, носили Војин Ћетковић и Светислав Гонцић. Тиху поворку прекидали су јецаји, а супруга славног глумца до краја се држала достојанствено. Гага је испраћен онако као што је и живио - славно, достојанствено и тихо.

- Много је волео људе, волео је живот и био је срећан што је глумац. Волео је свој позив - рекла је на комеморацији глумица Сека Саблић.

Она је додала да је невјероватно како ни у најтежим моментима он није губио дар духовитог човјека. Испричала је да се недавно у једној прилици, односно, како је рекла, неприлици Гага јако закашљао и да га је питала да ли жели да позове сестру да пљуне.

- Он је мирно, не мењајући израз лица, одговорио: "Не би било у реду да пљунем сестру". Била сам толико дирнута да сам рекла: "Ево нашег Гаге, ово је као оздрављење" - казала је глумица.

Она је тихо додала да је Драган са собом однио тајну одласка. 
- Драгана више нема. Отишао је и понео ту тајну одласка, а ова два дана сећања на њега показују да је оставио неуништив траг и да је постао национална фигура - рекла је Сека.

Сала "Атељеа 212" била је препуна и у њој није било мјеста за све присутне, па се доста људи смјестило у другу салу у којој је путем видео-бима преношена комеморација.

- Легенда о дивном човеку, лепом Гаги са Црвеног крста, живеће дуго и биће јединствена, топла, лепршава, као што је био и он. Духовниче, нежни учитељу, срећан сам што сам те познавао и имао прилике да се са тобом дружим и радим - рекао је глумац Драган Бјелогрлић.

Раде Шербеџија рекао је да ће "много воде протећи Дунавом и Савом док се не роди божанствени умјетник какав је био Гага Николић".

- Заљубили смо се у то тамно лице које је на платну постајало бијело као снијег, а очи тамне. Посебно лице у игри свјетла и таме, које се годинама није мијењало. Све улоге су имале нешто заједничко - искреност. Волио је и бескрајно се радовао животу и глуми - рекао је Шербеџија.

Јагош Марковић је рекао да је Николић био предиван глумац, харизматичан, модеран, са ријетком комбинацијом великог сценског ауторитета и истог толиког шарма, кога су људи искрено вољели, јер је у себи носио вриједности које остају заувијек и зато иде у легенду.

- Ако је тачно да цео свет држи неколико праведника, онда је наш Београд био, остао и остаће у рукама Драгана Николића, великог господина, витеза, глумчине, звезде. Није ме страх за Београд, за његов дух и слободу, док је тебе, а тебе ће бити увек - поручио је Марковић захваливши Николићу за сваку секунду на сцени и пред камерама.

У салама "Атељеа 212" смјењивали су се инсерти из Николићевих филмова, а у публици смијех и сузе.

Великан српског глумишта Драган Николић сахрањен је у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу, а на хиљаде грађана је дошло да га испрати на вјечни починак.

Опроштајни говор одржао је и глумац Небојша Глоговац. Сахрани је присуствовао и славни редитељ Емир Кустурица.

Вјечни пријатељи

Глумац Воја Брајовић прочитао је пјесму "Амиго" и рекао да су Драган и он посљедњу представу заједно играли у Загребу.

- Ноћне шетње зимским градом, непомично вреде. Остају недовршене наше вечне теме. Глухо светло на раскршћу, порнографски кино, са страхом смо окусили и воду и вино. Амиго..." - цитирао је Брајовић.

- Играћемо ми на неком другом месту - додао је.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана