Легат Милана Васића завјештан НУБРС

Агенције
Легат Милана Васића завјештан НУБРС

БАЊАЛУКА – Захвалница за легат завјештан Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске уручена је данас у просторијама библиотеке супрузи академика Милана Васића - Лејли Васић.

- Васићев легат завјештан библиотеци обухвата највреднији дио личне библиотеке академика Васића. Садржи пробрану литературу у вези са историјом Османског царства, нарочито његовог европског дијела, и то на српском, њемачком, бугарском, турском, руском и албанском језику, затим преко шест стотина сепарата из исте области и архивску грађу. Овакве збирке, тематски заокружене, с пробраном литературом, рукописима и аривском грађом – сан су сваке библиотеке - навела је документалиста савјетник, координатор Одјељења библиотека цјелина и легата НУБРС Вања Шмуља.

Она је додала да ће након физичке обраде грађе, која подразумијева и стављање печата с натписом Легат академика Милана Васића на сву грађу, бити реализована библиографска обрада публикација и архивске грађе.

- Након тога ће збирка бити доступна корисницима за истраживања. Израда каталога и публиковање необјављених рукописа и извора, који слиједе, дио су  захтјевнијих послова, које ћемо, један по један, завршавати у међувремену између битних годишњица које ћемо, између осталог, обиљежити и објављеним публикацијама из Легата – додаје она.

Академик Милан Васић (Пецка код Мркоњић Града 1928 – БањаЛука 2003) био је превасходно научник. Послије основне школе у родном мјесту, ниже гимназије у Мркоњићу и учитељске школе у Бањалуци, завршио је студије историје с турским језиком на Филозофском факултету у Сарајеву (1954), на којем је стекао сва академска звања, од асистента до редовног професора. По избијању рата у БиХ прешао је у Бањалуку, гдје је радио на новооснованом Филозофском и Правном факултету и предавао предмете из историје турског периода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана