Легат Карла Малдена у Југословенској кинотеци

RFE
Легат Карла Малдена у Југословенској кинотеци

Београд - Шешир који је амерички глумац Карл Малден носио тумачећи лик детектива Мајка Стоуна култне серије „Улицама Сан Франциска" седамдесетих година, стигао је у Београд, као дио сталне поставке у музеју Југословенске кинотеке.

Кустоскиња Југословенске кинотеке, Уна Чолић, каже да је ријеч о стварима од немјерљивог значаја за јавну и културну сцену.

„Имати оскаровца под кровом југословенске кинотеке је јако значајно за нас. Посредством Дан Тане и захваљујући његовом ентузијазму смо то и добили. Постоји нека врста договора да наредне године његова ћерка донесе и Малденовог Оскара", каже Чолић.

У плану је било да Кинотека добије на чување и писмо које је Малден добио од Марлона Бранда, са којим је играо у култном филму Елије Казана "Трамвај звани жеља". Управо за лик Мича у том филму, у којем му је партнерка била Вивијан Ли, Малден је добио Оскара за најбољу споредну улогу 1952. године.

Овога пута, међутим, писмо није стигло, али је зато Кинотека добила писма која су Малдену својевремено послали некадашња прва дама Сједињених Америчких Држава, Џеки Оназис, и некадашњи предсједник САД Џорџ Буш старији.

Снага воље

Сви ови предмети стигли су у Југословенску кинотеку, захваљујући упорности холивудског филмског продуцента Дан Тане који је допутовао у Београд. Тана, који је са Малденом био пријатељ скоро пола вијека, казао је на конференцији за новинаре да Малден није био политичар, већ умјетник, али да је зато био најбољи амбасадор своје земље: „У уметности, Карл је био оно што је Ђоковић у тенису и Никола Тесла у науци."

О лику и дијелу Карла Малдена говорио је и министар културе у техничкој влади Иван Тасовац. Осврнувши се на глумчево одрастање у емигрантској породици, напоран рад у челичани и коначно успјешну каријеру и стицање статуса једног од симбола „златног доба Холивуда", Тасовац је примјетио да се, када год погледа неки од Малденових филмова, подсјети шта значи снага воље.

„Тај његов пут показује да је таленат без воље исто што и тркачки ауто без мотора", рекао је Тасовац.

Поносан и скроман

Карл Малден је рођен је 22. марта 1912. у Чикагу, као Младен Секуловић, од оца Петра Секуловића, емигранта из малог херцеговачког мјеста Билеће и мајке Марије чешког поријекла. Каријеру је започео у позоришту, прво у Чикагу, потом у Њујорку, а од 60-их година живио је у Калифорнији.

На филму је дебитовао 1940. године и током вишедеценијске каријере остварио 72 улоге на великом и малом екрану.

Критика га је описивала као карактерног глумца, којег су красили интелигенција, снага израза и аутентичност било да је играо хероје, негативце или представљао такозване обичне момке из краја.

Умро је у Лос Анђелесу 1. јула 2009. у 97-ој години.

Унука

Малденова унука Емили Дорнер, која је допутовала у Београд како би предала личне ствари свога деде Кинотеци, подјелила је са присутнима сећање на њега.

Било је јако чудно и занимљиво гледати га на малом екрану и у филмовима јер он је био мој деда. Долазио је на моје утакмице, на породичне вечере... и свакога августа бисмо правили пикник у ширем кругу породице, а он би пјевао 'Тамо далеко'. Било је занимљиво одрастати на тај начин. Био је поносан, али врло скроман чојвек", рекла је Дорнер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана