Лазар Ристовски пред пут у Берлин за Глас Српске: Што је човјек успјешнији, он је једноставнији

Мирна Пијетловић
Лазар Ристовски пред пут у Берлин за Глас Српске: Што је човјек успјешнији, он је једноставнији

Већ неколико филмова направио сам са "Интерфилмом" из Загреба. Та формула још функционише и ми настављамо даље. Они нама дају за неки наш филм, ми њима за њихов, а онда заједно конкуришемо на европским фондовима. На нас треба да се угледају политичари. Наше сујете су много мање него њихове.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" српски глумац и продуцент Лазар Ристовски кога смо затекли у припремама за пут на филмски фестивал у Берлину који траје од 11. до 21. фебруара, а гдје ће бити одржана свјетска премијера његовог новог филмског остварења "С оне стране" у режији Зринка Огресте.

Ристовски је, поред главне роле, "одиграо" и значајну улогу продуцента у овом филму заједно са својим тимом из продуцентске куће "Зилион филм" из Београда.

- "С оне стране" иде прво у Берлин, а одмах затим на београдски ФЕСТ. После тога иде у дистрибуцију у Србији и шире - истиче Ристовски.

* ГЛАС: У Вашој, четири деценије дугој каријери, уписали сте бројне улоге и бројне свјетске фестивале. Ипак, сваки успјех вјероватно много значи, па са каквом емоцијом дочекујете пројекцију пред публиком у Берлину?

РИСТОВСКИ: У праву сте. Био сам од Кана, Венеције, Торонта, Берлина итд... на многим црвеним теписима. Морам признати да ме је то раније и више радовало и узбуђивало. Наиме, некада сам мислио да ће ти успеси помоћи у даљој каријери. И јесу у одређеној мери. Време ме је ипак научило да морам увек испочетка... као да тек почињем. Тај осећај умара. Радујем се и сада Берлину, али не као некада. Али то је као када дете страшно жели неку играчку, па када је добије, оно тражи неку нову. 

* ГЛАС: Можете ли нам дочарати како сте доживјели процес рада на овом филму када је у питању сарадња са Зринком Огрестом, али и глумицом Ксенијом Маринковић?

РИСТОВСКИ: То је било једно од лепших искустава у мојој каријери. Прво због Зринка, који ме је одушевио својом једноставношћу у комуникацији, те искреношћу и љубављу коју је делио према глумцима. Ксенија је велика глумица и са њом је било веома једноставно радити. Што је човек успешнији, он је свакако једноставнији за сарадњу. Професионалци говоре истим језиком. 

* ГЛАС: Тематика ове психолошке драме говори о потиснутим емоцијама и прича причу о људима које можемо сваки дан да сретнемо на улици. Можете ли нам открити на који начин сте градили свој лик и гдје ће то судбина одвести јунаке ове приче?

РИСТОВСКИ: Филм има трилерски заплет и не могу га откривати, али могу рећи да је лик који тумачим веома комплексан. Он је заправо он, а и није он. Морао сам пре снимања да консултујем и психијатра, који ми је помогао у дешифровању фрустрација које овај лик носи са собом. Време у коме се прича догађа је последица последњих сукоба на нашим просторима. Ликови су последица свега тога и они више живе оно што други мисле о њима, него како би сами волели да њихов живот изгледа.

* ГЛАС: Колико су данас драгоцјене копродукције с обзиром на то да су буџети за филмове све "тањи"? Колико продуцент заиста мора да буде прави умјетник како би обезбиједио новац за свој филм?

РИСТОВСКИ: Паковати филм на овим просторима је стварно уметничко дело. Ја сам се у томе извештио, тако да знам путеве, али странпутице су увек нове. Мањинске копродукције спасавају кинематографију у окружењу.

* ГЛАС: Већ је неко вријеме прошло откако је из штампе изашла Ваша трећа књига "Једноставне приче". Можете ли нам, са ове временске дистанце, рећи колико сте задовољни пријемом Вашег дјела код читалачке публике?

РИСТОВСКИ: Књига је доживела своје шесто издање за пет месеци. То је велики успех. Већи успех од тога је што се књига свиђа читаоцима, у шта сам се уверио на многобројним промоцијама широм Србије и Црне Горе. Надам се да ћу доћи и у Републику Српску.

* ГЛАС: Ускоро ћемо гледати још један Ваш нови филм, али и први филм Вашег сина Петра. О чему се заправо ради?

РИСТОВСКИ: Управо завршавам нови филм који сам радио као продуцент и главни глумац, са Милошем Радовићем. Филм се зове "Дневник машиновође", а затим помажем мом старијем сину Петру, који је филмски редитељ, да сними свој први играни филм. Помагао сам и другим младим ствараоцима, па ћу ваљда знати и њему. Мада ми се и то свиђа што се деца отимају и хоће сама. Свако има свој пут.

Новак је са друге планете

* ГЛАС: Прошле године у септембру сте се сусрели са Новаком Ђоковићем и тада сте му поклонили и своју књигу. Какав је био тај сусрет и какво је Ваше мишљење о Новаку?

РИСТОВСКИ: О Новаку је тешко рећи неку лошу реч, па не знам колико да се трудите. Он је светско чудо. Полако и онај део света који га је дочекивао звиждуцима леже на руду, што каже наш народ. Својим резултатима, талентом, хуманошћу, показује да је родом са неке друге планете, као што је то био Тесла. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана