Ласта окупила умјетнике свих генерација

Александра Глишић
Ласта окупила умјетнике свих генерација

Лакташи - Умјетници, наоружани кистом, бојама и платном, вриједно раде у оквиру 12. ликовне колоније "Ласта 2017" која их је окупила у Лакташима.

Ствараоци различитих генерација неуморно стварају нова дјела на овој умјетничкој смотри која је званично отворена у петак увече у Галерији лакташког Центра за културу и образовање, који је организатор манифестације. Као и претходних година почетак је означило отварање изложбе дјела насталих на прошлогодишњем сазиву.

- Ове године смо угостили 11 умјетника из Републике Српске и Србије, а поред младих имамо и већ афирмисане ствараоце, професоре Академије уметности у Новом Саду. Влада једна лијепа атмосфера, а позитивна енергија је свакако добродошла на оваквим манифестацијама - рекла је директорица Центра за културу и образовање Лакташи Слађана Човичковић.

Додаје да ће се током трајања колоније учесницима придружити и стрип цртач Милорад Вицановић Маза.

- Колонију ће посјетити и малишани из Дјечијег вртића "Принцеза Катарина Карађорђевић" који ће доћи један дан да сликају заједно са умјетницима - каже Човичковићева.

На колонији, која ће трајати до 25. августа, учествују Милош Вујић, Давор Грабовац, Давид Дроњак, Николина Песлаћ, Јагода Шестић, Драгана Карановић, Бранка Јанковић-Кнежевић, Слободан Кнежевић, Лазар Марковић, Милан Матавуљ и Борис Еремић.

Селектор овогодишњег сазива је истакнута историчарка умјетности Видосава Грандић.

- Разлике у генерацијској перцепцији и интерпретацији истих или сличних тема у оваквим сазивима остварују додатни ефекат - креативни подстицај. Зато су слике и скулптуре настале на једанаестом сазиву колоније "Ласта" обележене различитим ликовним визијама интерпретираним по мери властитог микрокосмоса, али и по мери лепоте доступне сликарском видовитом погледу - истакла је Грандићева о изложби.

Као и претходних година, умјетници стварају по слободном избору, односно дјела настају у зависности од њихове тренутне инспирације.

Свечано затварање колоније најављено је за 25. август у 19 часова, такође у Галерији Центра за културу и образовање. 

Фундус

- Радујемо се што ћемо и ове године, уз једно лијепо дружење, обогатити свој фундус квалитетним умјетничким дјелима разноврсних стилова. На тај начин омогућићемо публици да ужива у различитостима које се на крају споје у једну цјелину звану умјетност - каже Слађана Човичковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана