“Ласта 2020” окупила девет сликара

Илијана Божић
“Ласта 2020” окупила девет сликара

ЛАКТАШИ - Свечаним отварањем изложбе слика почео је петнаести сазив ликовне колоније “Ласта 2020” у Центру за културу и образовање у Лакташима.

Посјетиоци су имали прилику да уживају у различитостима приказаним на 22 умјетничке слике настале за вријеме прошлогодишње колоније, када су умјетници стварали по слободном избору.

Директорица Центра за културу и образовање Слађана Човичковић саопштила је да ће тако бити и ове године на колонији, која није тематски условљена.

- Радови ће проистећи првенствено из тренутне инспирације умјетника. Сликари ће стварати дјела на отвореном простору, гдје се може направити већа дистанца, а ове године у раду учествује и мањи број умјетника - рекла је Човичковићева.

Нагласила је да је било много недоумица и размишљања на који начин и да ли уопште организовати ликовну колонију “Ласта 2020”.

- Одлучили смо у договору са надлежним институцијама да одржимо ову манифестацију са мањим бројем учесника из РС, уз поштовање свих епидемиолошких мјера прописаних од стране Института за јавно здравство - навела је Човичковићева.

На ликовној колонији, која ће трајати до 26. августа, учествоваће девет умјетника.

У Лакташима ће стварати сликар Милован Чикић из Градишке који је истакао да је ово једна од најбоље организованих манифестација.

- Очекујем одличне услове, добру екипу, дружење и успјешан рад. Умјетници воле мир док раде, па нам самоизолација није тешко пала. Међутим, када су изложбене активности у питању, доста се тога промијенило - закључио је Чикић.

Из Центра за културу и образовање су истакли да, иако је ове године организација другачија и број учесника мањи, то неће утицати на квалитет и разноврсност радова којима ће обогатити свој фундус и омогућити публици да ужива у различитостима које се на крају споје у једну цјелину звану умјетност.

Поред поменутог сликара Милована Чикића, на колонији учествују и Драго Хандановић из Добоја, Милица Тошић из Приједора, Ања Стојановић, Дајана Јекић, Тамара Бојић, Давор Грабовац и Михајло Николић из Бањалуке и Михаило Ракита из Бакинаца.

Планови

Уколико епидемиолошка ситуација не буде погоршана, организатори ликовне колоније планирају да у наредном периоду реализују изложбу слика младе графичарке Миреле Предојевојевић. Такође, у плану је и поставка слика познатог сликара Михаила Раките који ће у Лакташима представити свој нови циклус слика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана