Ласло Блашковић: Читаоци ће водити главну ријеч

Цвија Мркоњић
Ласло Блашковић: Читаоци ће водити главну ријеч

Бањалука - Заљубљеници у писану ријеч Ласла Блашковића имају прилику да се упознају и друже са њим, те да из прве руке чују о његовом раду јер ће у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци данас, са почетком у 12 часова, бити представљен портрет овог награђиваног српског књижевника.

Модератор "Портрета писца", који ће бити одржан у сали за промоције, је Тања Ступар-Трифуновић, а судећи према Блашковићевим наводима, публика ће водити главну ријеч.

- Читаоци ће имати прилику да ме питају шта год желе иако од модератора зависи како ће све тећи. Ја ћу говорити о својим романима и својој поезији - казао је Ласло додајући да он воли разговоре са читаоцима и колегама. 

Како каже, за њега су представљања на којима писац укратко буде представљен, а онда чита своја дјела, говори о њима и разговара са публиком и колегама, врло значајна, јер се тако укрштају различити пјеснички језици. Нарочито му је драго када је тема разговора неко ново дјело.

- Код нас су раније овакви сусрети били уштогљени, јер дођу два критичара која нешто распредају, а писац на крају ништа не говори. На оваквим сусретима је у фокусу сам писац и мислим да је тај модел одличан - рекао је Ласло.

Овај књижевник истиче да има високо мишљење о српској књижевности, која је савремена и која се, како он сматра, позитивно истиче.

- Кад би наше друге области биле такве каква је наша књижевност, баште би нам процветале. Свака година донесе десетак одличних књига српске књижевности, што је успех и за веће културе - рекао је књижевник чији су текстови превођени на мађарски, румунски, бугарски, словачки, словеначки, украјински, пољски, енглески и француски језик.

Ласло Блашковић је навео да тренутно завршава једну књигу путописа, те први пут открио да завршава и нову књигу поезије која носи назив "Прасвршетак".

Биографија

Ласло Блашковић је рођен у Новом Саду 25. јуна 1966. године, добитник је бројних признања, а 2008. године у оквиру међународног пројекта "Сто словенских романа" његов роман "Мадонин накит" увршћен је међу десет најбољих српских романа написаних након пада Берлинског зида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана