Ланина "И не би представа" освојила публику и фестивалски жири

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР- Младој позоришној глумици Лани Зец од инспирације пронађене у роману "Мали принц" до преласка у редитељске воде и постављања на сцену "представе о представи" било је потребно око годину дана.

Уз помоћ и подршку ментора из Драмске сцене Бранкице Радоњић и Синише Тешановића, као и осморо младих колега глумаца, Лана је својим редитељским првенцем освојила публику, али и двије награде фестивалског жирија.

Са недавно одржаног фестивала у Лакташима стигла је специјална награда за најбољи драмски предложак, а нешто раније и награда за ауторски текст освојена на Фестивалу средњошколског драмског стваралаштва БиХ у Коњицу.

"На фестивалу у Лакташима била је изузетно јака конкуренција, учествовала су аматерска позоришта из Србије, Словеније, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ. У такмичарски дио фестивала међу шест најбољих уврстио нас је наш познати глумац Тихомир Станић што је само по себи било велики успјех, а награда је дошла као круна упорног и стрпљивог рада", појаснила је Лана у изјави за Срну.

Она је подсјетила да је "И не би представа" дио пројекта прошлогодишњег фестивала "Тако то ми" на који се пријавила са још двоје колега из позоришта, написали су драмске текстове, режирали представе и пред публиком представили своје минијатуре у трајању до 15 минута. Тада су публика и стручни жири управо њену представу одабрали да се изводи као цјеловечерња.

"То је заправо виђење положаја умјетника данас. Ликови се у једном тренутку налазе заробљени у кутији, околина их не разумије, осуђује, да би у неком моменту схватили да и поред тог неразумијевања околине љубав према умјетности рођена у срцу умјетника, без обзира на област којој се посветио, остаје за цијели живот", каже Лана.

Открива нам и да је за младе глумце веома захтјевно да током представе прелазе из једног лика у други, али да су то њене колеге из позоришта одлично одрадиле. То је, каже, изненадило и саму публику.

"Почетна реакција је била - `у реду, дјеца нешто глуме, лагана комедија`, све до тренутка када на сцени правимо преокрет у озбиљно позоришно дјело. Тада настаје тишина, публика пажљиво и заинтересовано прати шта се дешава", препричава утиске ова млада умјетница и додаје да је управо аплауз публике највећа награда.

Као члан Драмске сцене СПКД "Просвјета" Прњавор Лана се опробала у различитим улогама, а према њеним ријечима, најзахтјевније су јој биле улоге дјевојке зависне од друштвених мрежа у представи "То нисам ја" и наркоманке у представи "Од тебе никад ништа" за коју је у октобру прошле године добила награду за глумачко остварење.

"Тренутно припремамо нову дјечију представу `Чаробњак из Оза` у којој имам више улога. Дуго нисам играла у представама за дјецу које су опуштеније, врцкастије, са вилама и чаробњацима, занимљиве, али нова улога представља и додатни изазов", каже Лана.

Она осим глуме и позоришта воли да чита, у основној школи проглашена је за ученицу која је прочитала највише књига, а прије неколико дана завршила је и први разред Гимназије у Прњавору.

Иако је, како каже, понекад било тешко ускладити школске и обавезе око одласка на фестивале или играња представа, увијек је имала изузетну подршку професора и директора школе Дајане Остојић којима је захвалила на разумијевању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана