Ланета Гутовића памтићемо као Срећка Шојића из "Тесне коже", али и по бројним другим улогама VIDEO

Г.С.
Ланета Гутовића памтићемо као Срећка Шојића из "Тесне коже", али и по бројним другим улогама VIDEO

Легендарни глумац Милан Лане Гутовић данас је преминуо у 75. години живота, на Војномедицинској академији у Београду гдје је био смјештен посљедњих дана.

Милан Лане Гутовић рођен је у мјесту Умка, 11. аугуста 1946. Завршио је Академију за позориште филм, радио и телевизију у Београду и 1967. године дошао у Југословенско драмско позориште као млад глумац у групи, коју су тада популарно назвали "Бојанове бебе", јер их је довео Бојан Ступица.

Легендарног српског глумца сјећаћемо се по бројним запаженим улогама, а засигурно ћемо га памтити по улози Срећка Шојића у серијалу "Тесна кожа" и "Бела лађа", која га је и прославила.

Филмску каријеру започиње 1968. године у филму Радоша Новаковића Бекства, након које је уследио богати кинематографски опус. Веће споредне и епизодне улоге је играо у неколико филмова као што су "СБ затвара круг" и "Повратак отписаних".

Гутовић прву главну улогу игра 1979. године у филму Миће Милошевића Другарчине, који га је ангажовао и 1981 за филм "Лаф у срцу", чији су сценарио писали Синиша Павић и Љиљана Павић гдје се епизодно појавио као Срећко Шојић. Годину дана касније, одлучују да његов лик прошире и снимају филм "Тесна кожа". Осим тога веће и главне улоге остварује и у филмовима "Ерогена зона", "Дебели и мршави", "Црна Марија", "Мајстор" и "Шампита", "Шпијун на штиклама", "Условна слобода" и "Седам и по".

Сљедећих двадесетак година играо је у представама "Протекција", "Кад су цветале тикве", "Буба у уху", "За ким звоно звони", "Пучина", "Колубарска битка", "Ваљевска болница", "Народни посланик" итд. Неке од тих улога донијеле су му Стеријину награду, "Ћурана" на "Данима комедије" у Јагодини, награду "Зоран Радмиловић" и неколико годишњих награда ЈДП.

Посљедњих деценија глумио је у свом "Кабареу" с којим је гостовао широм свијета. Наступао је на бројним ТВ кућама као водитељ и аутор кратких хумористично-сатиричних прилога.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана