Ламент са потписом Црњанског

Александра Глишић
Ламент са потписом Црњанског

Књижевни јубилеј, 120 година од рођења великана српске писане ријечи Милоша Црњанског биће обиљежен низом манифестација, а једна од њих је и изложба првих и ријетких књига тог писца "Између Сербије и Суматре", која је отворена у Галерији-холу Радио-телевизије Србије.

Oсим 29 оригиналних књига Милоша Црњанског, у витринама је изложено и неколико његових рукописа и писама, први пут доступних јавности, а међу експонатима су и двије разгледнице из Дубровника и Сушака, које је Милош Црњански послао Слободану Јовановићу.

Изложбу РТС-а и Српског библиофилског друштва "Између Сербије и Суматре" отворио је предсједник Задужбине Милоша Црњанског Мило Ломпар, који је подсјетио на ријечи Црњанског да је "завичај оно што изаберете - за мене је то Београд, за мене је то Србија".

- Та његова мисао осликава нам дубински дослух две категорије у поезији и поетици Милоша Црњанског - с једне стране то је обећање, а са друге стране то је бол, а веза између обећања и бола јесте основна веза његове поезије - нагласио је Ломпар.

Он је рекао да на овој изложби, којом почиње "јесен Црњанског", сви заинтересовани могу видјети "искрзане трагове једног живота, расуте фрагменте, делове једног мозаика који буде различите асоцијације".

Ломпар је најавио да је у овој, 120. години од његовог рођења, Задужбина пред објављивањем новог тома његових критичких дјела - два романа "Кап шпанске крви" и "Сузни крокодил", а и да ће до краја године бити постављен модеран сајт који ће омогућити да се сабрати све што је написано о Црњанском.

Предсједник Српског библиофилског друштва Срђан Стојанчев, који је такође организатор изложбе, подсјетио је шта је Иво Андрић рекао о Црњанском: "Од свих нас једини је Црњански рођени писац", и упутио посјетиоце у то шта све могу видјети у поставци. Најавио је да ће до краја године Српско библиофилско друштво и РТС организовати још двије изложбе - о Петру Другом Петровићу Његошу поводом 200 година од његовог рођења и изложбу литографија Анастаса Јовановића.

Од првих и ријетких издања књига, на изложби је представљен и оригинални примјерак књиге "Ламент над Београдом", који је изашао у Јоханесбургу 1962. године. Ово издање штампано је у само 75 примјерака, од којих је овај у витрини Галерије са својеручним потписом Милоша Црњанског.

На изложби се налази и изузетно риједак примјерак још увијек контроверзне књиге која се зове "Подземни клуб. Детективски роман", која је објављена у Панчеву 1921. године. Још није са сигурношћу разјашњено да ли је овај роман написао Црњански, под псеудонимом Харалд Јоханшон, или је то само његов превод.

Лист "Идеје"

Међу 29 првих и ријетких издања књига изложен је и први број "Идеја", листа за књижевност, политичка и друштвена питања чији је власник и уредник био сам Милош Црњански. Овај лист, који је излазио у Београду током 1934. и 1935. године у укупно 32 броја, послужио је као разлог да Црњанског његови противници неправедно оптуже за профашизам. "Идеје" су углавном биле предмет политичког оспоравања и идеолошке дисквалификације Црњанског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана