“Лабудово језеро” емоцијама запљуснуло Бањалуку

Александра Глишић
“Лабудово језеро” емоцијама запљуснуло Бањалуку

БАЊАЛУКА - Музика Петра Иљича Чајковског и вјештина чланова ансамбла Руског државног балета на леду чине предиван спој који је синоћ забљеснуо у пуном сјају у Бањалуци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мајстори игре чаробно клизе по сцени, а публика у Спортској дворани “Борик” током извођења награђивала их је бурним аплаузима. Најпознатија балетска представа на свијету синоћ је други пут гостовала у Бањалуци, а солисти су са невјероватном енергијом одиграли комад. Позната прича уз божанствене мелодије права је сценска чаролија, а посјетиоци су били пуни позитивних утисака при изласку из дворане.

Лепеза костима, вјешто уигране кореографије, соло тачке и цјелокупна представа јасно говоре зашто је овај ансамбл овацијама испраћен у познатим свјетским дворанама.

Симболика бијелог и црног лабуда, њихов контраст на сцени и читав колорит који се смјењује пред очима публике представља невјероватно снажан доживљај.

Солисти балета су прије наступа поручили да се радују извођењу представе у Бањалуци и да тиме завршавају овогодишњу турнеју.

- Имамо 30 солиста у ансамблу и сви наступају у Бањалуци. Од два састава, бољи је одабран за гостовање у Републици Српској. Веома је важно што смо једини балет на леду на свијету који изводи класичне представе - рекла је солисткиња Екатерина Федорова, уз напомену да су припреме за сваку представу јако захтјевне, а да их строги временски рокови често условљавају да се некада морају спремити за само 15 дана. 

Руски државни балет на леду из Санкт Петербурга, основан  1967. године, комбинацијом умјетничког клизања и елемената класичног балета одушевљава на бројним наступима широм свијета, а иза њих је више од девет хиљада наступа.

“Лабудово језеро” праизведбу је имало 4. марта 1877. у московском Бољшом театру. Чајковски је музику за балет написао по наруџби Бољшог театра за хонорар од 800 рубаља по либрету, који су заједно написали Владимир Бегичев, тадашњи директор московских царских театара и балетан Василиј Гелтзнер по њемачкој бајци “Украдени вео”. Слична бајка постоји и у Русији (“Бијели патак”), чак је по радњи ближа, па се претпоставља да су аутори направили једну мјешавину, узели радњу из руске, а ликове из њемачке бајке. Занимљиво је да праизведба није баш добро прошла, али се балет одржао на репертоару тог театра до 1883. године, послије укупно 41 изведбе.

Организатор бањалучког наступа је “Квин естрада”, која је и први пут била заслужна за гостовање овог балетског ансамбла из Русије.

 

Чајковски био

разочаран критикама

Остало је забиљежено да због лоших критика Петар Иљич Чајковски 13 година није компоновао балетску музику, јер је био разочаран лошим критикама “Лабудовог језера” на премијери. Ипак, одлучио је да се врати компоновању због финансијских проблема и тада је настала музика за балете “Трноружица” и “Крцко Орашчић”.

Иако је “Лабудово језеро” синоним за класичну балетску умјетност, популарност је стекло тек након смрти Чајковског, послије измјена које су за санктпетербуршко позориште 1895. кореографисали Маријус Петипа и Лев Иванов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана