Кузмановић: Данелишен, велики пријатељ и хуманиста

Srna
Кузмановић: Данелишен, велики пријатељ и хуманиста

БАЊАЛУКА - Члан Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Драган Данелишен био је велики пријатељ и хуманиста који је стваралачким радом посебно заслужан за напредак у области медицинских наука, истакао је данас у Бањалуци предсједник АНУРС Рајко Кузмановић.

"Био је добар човјек и колико год о њему да се говори мало је. Зато ће АНУРС имати низ пригодних манифестација њему у част и сачиниће споменицу о академику и уваженом доктору", рекао је Кузамановић на комеморацији поводом смрти Данелишена.

Он каже да ће праву и потпуну слику о раду Данелишена дати историја која, како је оцијенио, почиње да се пише данас.

Помоћник генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске /УКЦ/ Слободан Хајдер рекао је да је Данелишен оставио дубок траг у раду УКЦ-а.

"Рад УКЦ-а обиљежио је знањем, преданошћу и ентузијазмом. Зато његов лик и дјело неће бити заборављени", каже Хајдер.

На комеморацији је наглашено да је Данелишен био угледни српси научник, изузетан човјек, уважени члан АНУРС-а и један од најзначајнијих хирурга.

Комеморацији су присуствовали чланови породице, пријатељи, колеге академици и поштоваоци лика и дјела Драгана Данелишена.

Данелишен је рођен 14. јуна 1941. године у Бањалуци, гдје је завршио основну школу и реалну гимназију.

Дипломирао је на Медицинском факултету у Загребу 1966. године, специјалистички испит из опште хирургије положио је 1974. у Загребу, а специјалистички испит из дјечје хирургије 1985. у Београду.

Стручно се усавршавао у Љубљани, Београду и Загребу, као и у Италији, САД, Јапану и Француској.

Био је и ректор Паневропског универзитета "Апеирон" Бањалука.

За дописног члана АНУРС изабран је 2008, а за редовног члана 2012. године. Од 2017. био је секретар Одјељења медицинских наука при АНУРС-у.

Аутор је 13 књига и 147 радова. Аутор је и књига о страдању дјеце у рату 1992–1995. у БиХ, писаних двојезично, "Ко њих пита" /Wхо аскс тхем/ и "Покидани пупољци" /Тхе плуцкед будс/.

Члан је Америчке асоцијације дјечјих хирурга, Азијске федерације проктолога, Асоцијације француских хирурга, Удружења дјечјих хирурга Србије, Европске мреже спортских наука, образовања и запошљавања.

Био је члан југословенске репрезентације у атлетици, рукометаш, једриличар и моторни пилот, а поред тога и клупски љекар Боксерског клуба "Славија" и љекар боксера Маријана Бенеша у његовим професионалним наступима.

Добитник је бројних признања, међу којима "Златни Хипократ" Савеза здравствених радника Југославије 1990. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана