Кустурици награда за животно дјело

Приредила: Александра Глишић
Кустурици награда за животно дјело

Лисабон - Прослављени српски редитељ Емир Кустурица добио је награду за животно дјело на Међународном филмском фестивалу у Лисабону.

У оквиру главног програма Лисабон - Есторил филм фестивала, који је завршен у недјељу, приказан је и Кустуричин најновији филм "На млијечном путу", који је изазвао бурне позитивне реакције, овације и аплауз какав није виђен ни на Венецијанском фестивалу, гдје је филм премијерно приказан.

У двочасовном фестивалском програму, послије пројекције филма, публика је имала прилику да разговара са српским редитељем. О богатом ауторском опусу Емира Кустурице бираним ријечима говорили су челни људи фестивала у Лисабону и филмски критичари.

Три дана прије фестивала у Лисабону филм "На млијечном путу" доживио је овације и у Мексику у Рио Кобу. Мексичкој премијери присуствовала је и славна италијанска глумица Моника Белучи, која игра главну улогу у филму, и продуцентски тим.

Према првим реакцијама филмске критике и публике, филм "На млијечном путу" биће хит и у овој држави.

Живот овог филма наставља се у биоскопима широм Португалије, а 19. децембра премијерно ће бити приказан у Москви.

Филм "На млијечном путу" до сада је представљен у двадесетак земаља.

Кустурица, који је партнер Монике Белучи у овом филму, од почетка снимања је истицао колико му значи ово остварење.

- У процесу стварања овог филма, који је био дуготрајан, себе сам ставио у једну младалачку позицију дајући од себе све што сам могао, укључујући и новац и нерве и љубав према умјетности. Све то сам претворио у једно велико жртвовање - изјавио је раније Кустурица.

Ријеч је о филму који је тематски подијељен у три дијела и урађен према Кустуричиној приповијетки "У змијском загрљају", објављеној у књизи "Сто јада". Сниман је на Мокрој гори, у средњовјековном граду Клобуку у близини Требиња и у Андрићграду.

Од "Златне палме" до "Кустендорфа"

Емир Кустурица је за своје кратке филмове награђиван још у средњој школи. Филмску режију завршио је на Филмској академији у Прагу (ФАМУ). Двоструки је добитник "Златне палме" филмског фестивала у Кану, за филмове "Отац на службеном путу" и "Подземље". Носилац је ордена Витеза реда умјетности и књижевности. Оснивач је и директор филмског и музичког фестивала "Кустендорф", који се сваке године одржава у етно-селу Дрвенград на брду Мећавник код Мокре горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана