Кустурица завршио снимање филма о Мухики

Срна
Кустурица завршио снимање филма о Мухики

Монтевидео - Прослављени српски режисер Емир Кустурица завршио је данас снимање документарног филма "Посљедњи херој" о бившем предсједнику Уругваја Хосе Мухики.

Послије двогодишњег рада на овом филму, рано јутрос по локалном времену пала је и посљедња филмска клапа у дворишту Мухикиног дома.


Кустурица је рекао да је импресиониран ликом бившег предсједника Уругваја, који је, како каже, једна од најзанимљивијих политичких појава.

Он је нагласио да је у карактеру Мухике открио тајну како између посједовати и бити постоји велика разлика, а да је животна борба остваривање идеја социјалне правде важнија од стицања и богаћења што су, нажалост, циљеви којима тежи већина становништва на планети.

"Нема те невоље кроз коју Мухика није прошао и коју није претварао у духовно богатство", рекао је Кустурица.

Пепе Мухика је човјек чији су живот обиљежиле многе веома узбудљиве фазе - борио се оружјем против војне хунте за ослобођење, лежао у затвору 13 година и на крају постао и предсједник Уругваја.

Титулу "најсиромашнијег предсједника" на свијету, Мухика је добио јер је од своје плате, која је износила 12.500 долара, за себе задржавао 1.250 долара, а све остало /90 одсто/ је давао у добротворне сврхе, за изградњу станова за сиромашне.

Сам се возио на посао у својој популарној "буби" из 1986. за коју му је један саудијски шеик понудио чак милион долара. Понуду је одбио, наводећи да би то увриједило њгове пријатеље који су му помогли да је купи.

Пепе Мухика је одбио и да се усели у луксузну предсједничку резиденцију, већ је функцију предсједника Уругваја наставио да обавља из свог дома у близини Монтевидеа.

Мухика је два пута узастопно био предсједник, смањио је незапосленост за 47 одсто и повећао бруто друштвени производ. Уругвај је довео на позицију земље са најмањом стопом корупције у Јужној Америци и знатно је смањио ниво сиромаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана