Кустурица: Умјетност је љубав

Агенције
Кустурица: Умјетност је љубав

Мокра Гора - Фестивал класичне музике "Бољшој" претворио је Дрвенград у праву музичку оазу, а ову манифестацију свечано је отворио његов оснивач Емир Кустурица поручивши да је умјетност љубав.

- Почетак приче о култури на Мећавнику је почетак нечега што је у супротности са црвеним тепихом и оним што он значи. Црвени тепих је био начин на који су дочекивали Агамненона послије побједа, а ми имамо овдје ливаду и поглед на небо, све због вјере да је умјетност љубав - истакао је Кустурица на хелиодрому иза своје куће у Дрвенграду гдје је у четвртак увече почео фестивал.

Прослављени редитељ је истакао да млади умјетници којима је "Бољшој фестивал" и посвећен и који тек почињу, треба да уђу у тај свијет охрабрени љубављу.

Скренувши пажњу на љубав коју имају аматери, они који се не баве музиком из професионалних разлога, Кустурица је цитирао публицисту, музичког критичара Пецу Поповића.

- Наш цијењени есејиста Пеца Поповић ми је данас рекао: Титаник су правили професионалци па је пропао, а Нојеву барку аматери. Ми овдје желимо да помогнемо да се изграде музичари који ће бити комбинација једног и другог - рекао је Кустурица, додавши да је "Бољшој" фестивал још један сан који се остварује.

Присутне је поздравио и члан Управног одбора "Гаспромњефта" Александар Дибаљ примијетивши да се пету годину заредом окупљамо на прелијепом мјесту, окружени дивном музиком и дивном природом.

На мјесту гдје је, како каже Кустурица, у Првом свјетском рату био ров, о чему свједоче пронађени шљемови, наступио је Симфонијски оркестар "Бољшој" предвођен диригентом Србољубом Динићем са свјетски признатим виолинистом, концертмајстором Лондонског симфонијског оркестра, Романом Симовићем.

У "дворишту" Кустуричине куће, обасјаном великом лоптом која наликује мјесецу, са погледом на планине, гдје обично слијеће и полијеће хеликоптер, постављене су столице, а било је и оних који су сједили на трави и уживали у "Увертири 1812" Чајковског, "Концерту за виолину и оркестар бр. 1" Шостаковича и "Сликама са изложбе" Мусоргског.

Ватромет нота употпунио је и прави ватромет након кога је на сцену изашао Симовић, поздрављен громогласним аплаузом.

У такмичарском програму фестивала за златну, сребрну и бронзану "Матрјошку" такмичи 60 студената и ученика средњих школа из Србије, Русије и Републике Српске. Жири чине директорка Школе за музичке таленте у Ћуприји Данијела Јовић, руски пијаниста Јуриј Розум и композитор и диригент Зоран Комадина.

Мастер клас држе ће истакнути умјетници Симовић, мецосопран Милијана Николић, виолончелиста Јустус Грим и виолинисткиња Татјана Самуил.

Дјечији хор

Лијепа увертира у церемонију отварања био је наступ дјечијег хора "Колибри" који је под диригентском управом Љиљане Ранђеловић извео пјесме "Колибри", "Татин музичар", "Увек диван дан", "Ноћна мора", "Свинг бајка" и "Планета".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана