Кустурица, Тасовац: Кустендорф од 21. до 26. јануара у Дрвенграду

Глас Српске
Кустурица, Тасовац: Кустендорф од 21. до 26. јануара у Дрвенграду

Београд - Осми међународи филмски и музички фестивал "Кустендорф" биће одржан од 21. до 26. јануара наредне године у Дрвенграду на Мокрој Гори под паролом "Зауставите тај воз" /"Stop that train"/.

"Кустендорф" су у Београду најавили његов оснивач и умјетнички директор Емир Кустурица и министар културе и информисања Србије Иван Тасовац, чије је министарство покровитељ фестивала.

Кустурица је рекао да је циљ овог фестивала да се свјетски филм очува на оној тачки на којој се преламају комерцијалне и умјетничке идеје, те оцијенио да је свјетски филм "забраздио у слијепој улици" комерцијализације и да постаје више видео-игра, него умјетност, а да су умјетици "забраздили" дубоко у такозване фамилијарне филмове које нико не разумије.

Он је додао да је хтио да "Кустендорфом" постигне неке резултате и охрабри младе људе да уђу у кинематографију, која је "увијек била боља када је била спој комерцијалог и умјетничког".

"Она наставља овај пут у Дрвенграду, гдје људи који се друже и слушају музику послије поноћи, немају куд него да причају о филму и гдје долази до сусрета између познатих и оних који би жељели да буду познати", рекао је Кустурица.

Истичући да се нада да ће министар Тасовац отворити Фестивал, Кустурица је најавио мноштво некомерцијалних филмова младих аутора, али и признатих режисера, те додао да је "Кустендорф" задржао своје основне карактеристике и да му је жеља да овај фестивал, уз помоћ државе, настави да траје.

Кустурица је рекао да је идеја "Кустендорфа" - повратак елементарности филма и додао да је овај фестивал један од ријетких филмских фестивала гдје нема "црвеног тепиха" и гдје људи нису лутке у излозима, него славе филм.

Парафразирајући изјаву да је "филм већи од живота", Тасовац је рекао да је филмски фестивал "Кустендорф" већи и од самог филма и да је Министарство културе и информисања Србије почаствовано што је покровитељ овог значајног пројекта.

Тасовац је рекао да је "Кустендорф" јединствено и ријетко мјесто гдје се срећу они на почетку каријере са онима који су је остварили и гдје су студентски филмови основа програма.

Фестивал ће окупити прослављене ауторе, глумце и музичаре, као и бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из цијелог свијета и друге госте из свијета филма.

На фестивалу ће у такмичарском програму бити приказано 17 филмова из 15 земаља, док ће бити приказани и филмови у програму савремене тенденције, програму нови аутори и ретроспектива великана, а предвиђен је и музички програм.

У такмичарском програму учествују филмови из Чешке, Словачке, Холандије, Исланда, Румуније, Израела, Хрватске, Њемачке, Белгије, Француске, Мађарске, Египта, Русије, САД и Србије, који ће се такмичити за награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје, а у међународном жирију су предсједник Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички продуцент Алекс Гарсија и француски продуцент Клоди Осар.

Биће додијељена и награда за најбољу фотографију Вилко Филач.

У програму савремене тенденције биће приказани неки од најбољих филмова прошлогодишње продукције, које представљају њихови аутори који су и гости фестивала.

У шест фестивалских дана биће приказани "Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицина" чији је режисер Андреј Кончаловски награђен Сребрним лавом, "Голуб сједи на грани размишљајући о постојању" режисера Рода Андерсона, награђен Златним лавом, затим "Власници" Адилкана Јержанова.

Публика ће моћи да види и омнибус "Разговори са боговима" састављен од кратких филмова Гиљерма Аријаге, Хектора Бабенка, Алекса де ла Иглесије, Бахмана Гобадија, Амоса Житаија, Емира Кустурице, Мире Наир, Хидеа Накате и Ворика Торнтона, као и најновији филм руског режисера Никите Михалкова "Сунчаница".

У оквиру овог програма директор Канског фестивала Тјери Фремо представиће дигитално рестаурисано издање филма Шарла Ванела "У ноћи".

Биће приказани дебитантски дугометражни филмови, па ће играним филмом "Отворени кавез" дебитовати Синиша Галић, као и Гилберто Гонзалес Пењила, режисер филма "Хрчци", а Горан Станковић ће представити документари филм "У мраку".

У оквиру ретроспективе великана биће приказани руски и амерички филмови Андреја Кончаловског, као и француског продуцента Клоди Осар и америчког режисера мескичког поријекла Алфонса Куарона.

У музичком програму ће наступити румунски оркестар "Тараф де хајдукс", српска блуз гитаристкиња која живи и ствара у Мемфису Ана Поповић, руска виолинисткиња Аљона Бајева, српски рок-састав "Партибрејкерси" и молдавски трубач Адам Стинга у пратњи "Биг бенда" РТС-а.

Овај некомерцијални фестивал биће одржан у организацији "Раста интернешнела" и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО "Кустендорф", чији је оснивач и умјетнички директор Емир Кустурица.

Циљ овог фестивла је промоција и афирмација младих талената филмске умјетности из Србије и свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана