Кустурица: Русе и Србе спаја крвна веза

Срна
Кустурица: Русе и Србе спаја крвна веза

Москва - Србија и Русија везане су не само економски и културно, већ много више - крвном везом, а то је оно нешто што не да тим народима да раде у потпуности оно што тражи Запад, истиче српски редитељ Емир Кустурица.

"Докле год српски руководиоци подржавају одбијање санкција против Русије, ја ћу их у потпуности подржавати", рекао је Кустурица за руску "Газету" током недавног боравка у Русији, гдје му је руски предсједник уручио Орден пријатељства и гдје је одржао два концерт са својим "Но смокинг оркестром".


Говорећи о БиХ након протеклог рата, Кустурица је рекао, између осталог, да хришћани и муслимани могу поново живјети у миру уколико се нико са стране не би мијешао у њихове ствари, те истакао да је компромисе могуће и неопходно постићи.

На питање да ли постоји шанса за ново окупљање отцијепљених дијелова бивше Југославије, Кустурица је рекао да мисли да то није могуће, да таква јединствена земља не треба Америци, којој је циљ војно утврђење на Балкану.

Према његовим ријечима, модел по којем је разбијена Југославија користи се не само за то да се разбије и Русија, већ и све друге стране свијета.

Он истиче да се у цјелини развој капиталистичке земље огледа у томе да су они принуђени да уништавају да би развијали сопствени бизнис и државу, те подсјећа на догађаје на Блиском Истоку, убиство Гадафија, рат у Сирији, дешавања у Украјини.

Говорећи о својој љубави према Русији, Кустурица каже да је за њега Сибир - права Русија.

Кустурица је поновио да има жељу да сними филм на руском језику о Достојевском зато што се он бавио кључним питањима која сада, нажалост, слабо кога дотичу, те изразио наду да ће некада реализовати тај пројекат.

"На примјер, таква ствар је људски морал. О томе више нико не размишља. Политичари и званичници говоре: ви од морала нећете изградити дом или асфалтирати пут. Али човјечанством не смију управљати само закони тржишта", истиче Кустурица.

Он сматра да је дошло вријеме да се поново окрене основним проблемима људског друштва о којима је писао Достојевски, да се треба вратити принципима са краја 19. и 20. вијека и да је неопходан нови развој на основу тих идеја.

"Наш задатак је - вратити се моралним принципима које је описао Достојевски", истиче Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана