Кустурица: Рукавишњик је расуо небројене украсе по свијету

Г.С.
Кустурица: Рукавишњик је расуо небројене украсе по свијету

БЕОГРАД - Прослављени српски режисер Емир Кустурица истакао је да је руски умјетник и академик Александар Рукавишњиков, који је аутор споменика Стефану Немањи у Београду, поставио споменик руском цару у Москви, Џону Ленону у Њујорку и небројене украсе расуо по свијету, те да редитељ Горан Марковић, који је направио филм о француском ратнохушкачу Бернар-Анри Левију, нема право да другима кроји моралне норме. Кустурица је у одговору Марковићу на критике које је упутио због постављања споменика Стефану Немањи у Београду, позвао Марковића да изоштри смисао за страдање хришћана на Косову и Метохији или у Црној Гори.

"Не само због хришћанске културе него и твоје секуларне грађанске политике којом се, за разлику од мене, бавиш, а не знаш да она не постоји без историје коју је управо Стефан Немања, имењак, започео на Балкану", навео је Кустурица, који је члан жирија за избор споменика Стефану Немањи на Савском тргу у Бограду.

Кустурица је истакао да, када би био присиљен да Марковића јавно прозове да нешто мијења, инсистирао би да се Марковић одрекне борбе против "малигног руског утицаја", што је, како је навео, само једна у низу акција у којима Марковић учествује од деведесетих откад дјелује на сцени достављања и пријављивања свог народа западном хегемону.

"Није добро, Горане Србине, када безбожник спомиње душу, тако да твоје питање гдје ће ми душа ако се не оградим од одлуке жирија која ће, наводно, уништити Београд, није само произвољност филмаџије чије су стваралачке бисаге пресушиле, између осталог избјегавајући годинама политичку димензију у твојим филмовима и вјеровању да је та делатност само забава. Сада је политика постала твоја судбина рођена у ужасу празнине твог филмског жанра", навео је Кустурица.

Он је навео да се од Марковића не разликује само у бризи и небризи према хришћанима Косова и Црне Горе, те разумијевању политике и историје.

"Сумњам да ти вјерујеш у вјечност душе као ја, јер да је обрнуто не би могао да правиш филм о Бернар-Анри Левију, псу рата, човјеку који гдје год се појавио у вијетнамки пријатне кафа боје, ту је почињао рат", навео је Кустурица.

Он је подсјетио да је Леви служио као претходница пљачкашким походима америчког предсједника Барака Обаме, Била и Хилари Клинтон, као и француског предједника Николе Саркозија.

"Ђе ти се потопила душа, земљаче? Човјек који направи филм о Бернару Левију губи лиценцу јавног делатника и никоме нема право да кроји моралне норме, а камоли да се интересује за судбину нечије душе и брине о њеном кретању. Дакле, твој вапај за мојом душом, био је признање празнине у којој живи један бездушни тип", навео је Кустурица.

Кустурица је нагласио да је разумио да је Марковић тада "био декинтиран, па га је морално посрнуће одвело репатом вампиру Левију и да је направио филм због ког је забетонирао властити дух у блато незадовољства и лошег старења, а оно мало душе коју је давно извртио у својим филмићима, процурило је кроз празне џепове и сада звецка кроз ситниш који је добио заузврат од француског ратнохушкача".

Редитељ Горан Марковић позвао је јуче Кустурицу, члана жирија за избор споменика Стефану Немањи на Савском тргу, да каже шта је на том пројекту добро, лијепо и значајно или да се од њега огради, ако није гласао за усвојено рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана