Кустурица: Рат у Украјини - рат против православља

Срна
Foto: архива

БЕОГРАД - Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је данас у Београду да је рат у Украјини рат против православља и оцијенио да би било боље да су предсједници са Запада присуствовали ранијим Парадама побједе у Москви умјесто што "сада гледају ту параду уживо".

"Рат у Украјини, за кога са сигурношћу можемо да тврдимо како је дуго припреман уз асистенцију Пентагона, заправо је рат против православља и свега што једна аутентична култура представља као главну препреку на путу трансхуманизма - претварања људи у оно што је провјерено", рекао је Кустурица у бесједи поводом Светосавске повеље, коју додјељује Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", а која му је уручена данас у Храму Светог Саве у Београду.

Кустурица је оцијенио да је украјинска Влада "пронацистичка и да се окренула против народа Доњецка и Донбаса само зато што су жељели пријатељство са Русијом и да живе по својим принципима и у својој култури".

"Ми тек сада почињемо да схватамо природу нацизма, јер су његови коријени прекривени емоцијама ослобађања у Другом свјетском рату. И да ли је на крају било боље и јефтиније, а то је моје обзирно питање, да су предсједници са Запада присуствовали прослави неколико година на Паради побједе у Москви умјесто што сада гледају ту параду уживо? Нема сумње да би било боље, али је сигурно да су они тада знали оно што нама у то вријеме није било познато", рекао је Кустурица.

Он је истакао да је појам "отказа културе" паралелно развијан уз дигитализацију и пристанак највећег броја да на друштвеним мрежама стварају властите досијее и своју приватност стављају на увид остатку свијета и онима који то прате и треба им.

"Откако је почео рат у Украјини као да су сви други ратови ишчезли или, још горе, као да их никада није било", указао је Кустурица и побројао ратове вођене прије Украјине, и то од Доминиканске Републике 1965. до Сирије 2011. године.

Кустурица је оцијенио да је Католичка црква "своју најморбиднију тачку доживјела појавом нацизма и Хитлера", за којег наводи да је био пројекат свјетског капитала, не само њемачког.

"Ватикан и Америка покупили су послије Другог свјетског рата читаву армију специјалиста за биолошки рат из Европе и Јапана и повели са собом да тамо у скривеним баштама одрже живом тајну нацистичког експеримента", навео је Кустурица.

Он је истакао да су "тридесетих година 20. вијека, као и сада, нацизам толерисали Енглези и Французи, као и Италијани".

"Да су се супротставили 1938. године Французи и Енглези, не би било Другог свјетског рата. Очигледно да им је Хитлер требао за оно што је раније безуспјешно требао да обави Наполеон", рекао је Кустурица.

Он је напоменуо да се поставља питање да ли је нацизам сада у новом одијелу или ће то само бити нова форма феномена "од којег ће много касније бити оно што је започето пандемијом ковида 19".

"То би по Клаусу Швабу требало да нас уведе у бесконфликтно друштво у којем ће хајтек паган дозволити да му под кожу ставе довољно направа, па да више не мора да брине ни за нацизам, ни комунизам, ни социјализам ни било који -изам. Нови паган неће морати да мисли, нити да поставља, по Швабу, бесмислена питања - ко је, шта је, гдје је, куда ће", рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да се у причи "Велики инквизитор" испричаној у роману Фјодора Достојевског "Браћа Карамазови" налази тумачење свега кроз шта свијет данас пролази.

Кустурица је рекао да је синоћ гледао документарни филм о биолабораторијама које су уништене у Украјини и које су заправо биле сијачи смрти, те оцијенио да је "корона, изгледа ручни рад".

"Мануфактура која је засијана прво у Грузији, гдје се троши 20 милиона долара годишње и гдје један човјек који је провео на томе истражујући 20 година и код кога се пробудила савјест упозорава своје суграђане да се, преко комараца и гамади, над њима врши најгнуснији експеримент", рекао је Кустурица.

Он је указао на то да амерички политиколог Самјуел Хантингтон у свом дјелу "Сукоб цивилизација" није случајно обрадио и рат у БиХ, пошто је, како је навео, извјесно да су у том рату били препознатљиви симптоми онога што је назвао "сукобом цивилизација".

"Једино што у посљедњем рату и разваљивању Југославије, коју је докрајчио НАТО, није било времена за прозелитске радње које су католици обавили од 1941. до 1945. године", рекао је Кустурица.

Али је, нагласио је српски режисер, истина да су послије ратних дејстава етнорелигијске групе још више затворене у себе, а неповјерење веће него прије почетка рата деведесетих, при чему је најбољи примјер то што борци војске Алије Изетбеговића у априлу 1995. године, скупљени да обиљеже крај рата, нису кликтали НАТО-у него Саудијској Арабији и Турској.

Кустурица сматра да су и рат у БиХ и велики свјетски сукоби у свом темељу религијски "као што је и овај у Украјини".

"Хантингтон није доживио појаву ковида и његово разарајуће дјеловање нити руско-украјински конфликт, који би се сигурно као наставак пандемије уклопио у његову теорију сукоба цивилизација. Сигурно је да би пронашао одговор да ли би руске јединице ушле у тај сукоб да није било њихове браће православаца", рекао је Кустурица.

Он је као позитивно истакао да, упркос ширењу енглеског језика, народи и даље говоре своје језике и развијају своја говорна подручја и напоменуо да је осјећај припадности и идентитета посљедња линија одбране у данашњем свијету, када се мјери свака ријеч, сваки зарез, а не оно што човјек чини цијелог живота.

"Једна погрешна ријеч може да вас уведе у велику трауму, међутим човјеково је да се брани и припада својој култури", поручио је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана