Кустурица: Орден стварања српске државе - најважнији

Танјуг
Кустурица: Орден стварања српске државе - најважнији

БЕОГРАД - Сретењским орденом Првог степена одликован је данас режисер Емир Кустурица, који је поручио да је то најважније одличје јер асоцира на стварање српске државе.

"Никад нисам лакше дошао до одличја. Увијек сам ордење замишљао на реверу униформе ратника, а ја сједио на планини, затворен, међу медвједима, вуковима и понеким туристом, кад оно - ето ти орден, и то државни, па још уз то и онај најважнији", рекао је Кустурица у обраћању на свечаности у Палати "Србија", гдје му је орден уручио предсједник Србије Александар Вучић.

Кустурица је истакао да је опстала српска држава која је настала устанком и никада није до краја покорена.

"Надамо се, ако одржимо Косово и Метохију и Републику Српску, да ће послије нас наставити да живи и да ће ово што живимо постати дуга и тешка епизода у будућој ТВ-серији која ће бити снимљена на територији цјеловите Србије", рекао је Кустурица.

Он је указао на историјски и морални капитал српског народа и скренуо пажњу на члан 118 Сретењског устава из 1835. године у којем пише да било који роб постаје слободан када ступи на српску земљу.

"У наставку би могла би да се развије дијалектичка студија о стварању и трошењу моралног капитала и ту ниједна династија не би била поштеђена. Једини која је у потпуности анестезирала морални капитал и од кога нисмо профитирали ни у једној форми био је, нажалост, период титоизма", рекао је Кустурица.

Он је истакао да у историји српског народа има мало важних датума, а да нису "испресијецани црвеним словом", односно неумитно је укрштање секуларне традиције са црквеном, пошто све што је секуларно проистиче из позитивног искуства хришћанског морала и традиције.

"Секуларне државе нема тамо гдје није било хришћанске историје. Тако је и код нас", поручио је Кустурица.

Он је истакао да не би било демократије да раније није постојала теократије и да хришћанство није преузело морал по Христу.

Кустурица је рекао да појединици данас, нажалости, често подругљиво доводе у питање морални капитал српског народа, правећи "диобу за небеску и реалну Србију".

"Најбољи одговор провокаторима изговорио је наш упокојени патријарх Павле. Он је рекао да Цар Лазар није имао ништа против царства земаљског, али када је био принуђен да бира између земаљског и небеског, онда је изабрао Царство небеско", истакао је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана