Кустурица: Маркес и ја смо припадали истој политичкој групацији

СРНА
Кустурица: Маркес и ја смо припадали истој политичкој групацији

Београд - Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је да су он и недавно преминули нобеловац Габријел Гарсија Маркес припадали истој политичкој групацији у свијету која се бори да отвори очи малим народима и скрене им пажњу на идеју слободе.

Кустурица је рекао да се то није односило на слободу тржишта, већ на слободу и право да преживе, не умру од глади, опстану на својој земљи и не дају је освајачима.

"Да не буду робови, некада они класични у смислу изворне ријечи, а данас робови банака и система", рекао је Кустурица за "Блиц", поводом смрти великог књижевника и његовог пријатеља.

Он је нагласио да је приликом посљедњег сусрета са Маркесом у Хавани разговарао о глобалној политици и да му је славни писац тада поставио нека питања на која није имао одговор.

"Причали смо о глобалној политици да би ме у једном тренутку дочекао питањем - Емире, шта мислиш зашто у Америци нема политичких немира? Нисам знао одговор, али он јесте. Рекао ми је - зато што у Вашингтону нема америчких амбасада", присјетио се Кустурица тог разговора.

Према његовим ријечима, Маркес је имао велик утицај на његов стваралачки опус, што је видљиво у његовим остварењима.

Маркес, добитник Нобелове награде за књижевност и један од најзначајнијих писаца на шпанском језику, преминуо је 17. априла у 87. години у свом дому у Мексико Ситију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана