Кустурица: "Кустендорф класик" - једина стална културолошка институција између двије земље

Срна
Foto: Срна

Оснивач фестивала "Кустендорф" Емир Кустурица изјавио је вечерас на отварању фестивала "Кустендорф класик" на Мећавнику да је ово једина српско-руска институција која на нивоу ученика средњих музичких школа остварује такву везу између два народа.

- Послије осам-девет година од како смо основали фестивал, схватили смо да је наш утицај малигног карактера. Иако то нема логике, пошто смо ми једина институција која са руском корпоративном силом има један мали фестивал на којем дјеца размјењују искуства - навео је Кустурица.

Према његовим ријечима, у огромном подручју фикције коју ствара Запад, изгледа да је тај малигни утицај у сфери осјећања.

Кустурица је нагласио да је ово једина стална културолошка институција која постоји између двије земље и да зато тај малигнитет прихвата на себе.

Он је испричао како се на Мокрој Гори појавио први клавир, наводећи да им је приликом градње села тадашњи министар културе Србије Иван Тасовац понуди клавир, а да је један грађевински радник, на крају радног дана, када му је зафалило материјала за рад, скинуо горњи и доњи дио клавира и њима зашаловао посљедња четири метра.

- То је било на почетку, а онда смо почели да се развијамо и схватамо шта је клавир и временом су код нас долазили највећи руски и свјетски умјетници. Тако ће бити и вечерас. Свираће један од најбољих свјетских пијаниста, мој добри друг Борис Березовски - рекао је Кустурица, који је поздравио окупљене.

Почасни конзул Србије у Руској Федерацији Александар Дибаљ захвалио је редитељу Емиру Кустурици што организује Фестивал класичне музике "Кустендорф класик", који је вечерас отворен на Мећавнику.

- Захваљујем професору Кустурици што нас окупља овдје већ девет година, да можемо да чујемо дивну музику и ми и дивни млади музичари из Србије, из Русије и волио бих да му аплаудирамо због тога - истакао је Дибаљ, који је и члан Извршног одбора "Гаспромњефта".

Он је рекао да је раније питао Кустурицу ко ће бити у публици на отварању фестивала, а да је он одговорио да ће то бити само ученици из музичких школа, али да је у Дрвенграду данас видио српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и министра спољних послова Србије Николу Селаковића.

На Мећавнику је вечерас отворен Фестивал класичне музике "Кустендорф класик", у присуству Додика и Селаковића.

Фестивал се одржава од 2013. године у етно-селу Дрвенград, у организацији свјетски познатог редитеља Емира Кустурице.

Млади музичари из Србије и Русије на фестивалу "Кустендорф класик" такмиче се у вјештини извођења руске класичне музике у двије старосне категорије за главну награду фестивала Златну матрјошку.

Публици се вечерас представио прослављени руски пијаниста Борис Березовски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана