Кустурица: Источни вјетрови се опасно супростављају западним

Танјуг
Кустурица: Источни вјетрови се опасно супростављају западним

Београд - Предавање прослављеног редитеља, писца, музичара, Емира Кустурице у Српској академији наука и умјетности изазвало је данас огромно интересовање.

Кустурица је, на приједлог Одјељења језика и књижевности, први гост САНУ у оквиру циклуса који је Академија покренула поводом 175 година постојања како би представила најистакнутије ствараоце и њихово дјело.

Славни редитељ требало је да одржи предавање насловљено "Бог је култура", али како је објаснио, то је идеја за чије доказивање је потребно више времена, те је ту тему подијелио у три приче и прву од њих прочитао данас у свечаној сали САНУ.

Кустурица је рекао да је та прича одговор на питање "На којој смо страни?" и да је настала као замишљена шетња са академиком и књизевником Матијом Бећковићем, која је "обављена ћутке све док Бећковић није изговори револуционарну ствар".

У својој причи Кустурица се осврнуо на избор Доналда Трампа за пресједника, на међународне односе, Европу и НАТО, шта вјетрови са различитих страна доносе у Србију, објаснио шта значи "не политичим" (не лажем) и како "морал" потиче од глагола морати.

"У посљедње вријеме ветрови дувају јако, али стране свијета веома тврдоголаво чувају своје позиције, све се промјенило, али те стране се не дају. Мени је рекао један човјек да би боље било да се умјесто ороза или петла окрећу стране свијета, то би нам било најбоље и да се петао довољно вртио и да се замјени, јер више није модерно да се лимени петлови врте, а данас када си испао из моде, то је горе него да те живог сахране." Према његовим ријечима, досадно је када је све исто.

"Кажу када би сјевер био југ, а запад исток, то би разбило монотонију, а оне што живе од ратова, то би разбило. Пошаљеш тенк у Истанбул, а он заврши у Копенхагену, прешадија треба да освоји Загреб, а стигне пред Темишвар", примјетио је Кустурица.

Он каже да њега одмах "узнемири питање како би ми, наслиједници Светога Саве држали страну, јер ми нисмо ни Исток ни Запад". "Ако би остали између Сјевера и Југа, гдје ће онда јадни Џеј са својом пјесмом (Ни на исток, ни на запад)", додаје редитељ.

Кустурица у својој причи даље наводи да ко умије да чита извјештај Хидрометеоролошког завода, пола је факултета завршио, па је прочитао "извјештај у који је уплио своје прсте."

"Са запада дувају стални вјетрови и у Србију стижу са Атлантика и проузрокују највеће промјене. Некада са сјевера Украјине и ријеке Дњепар дува вјетар, нема ништа да га задржи и ослаби док не стигне до нас и следи нам крв у жилама. Југ за нас и није неки вјетар, он најави кишу, а источни вјетрови стижу на крају и на најдраматичнији начин закомпликују ствари. Ти вјетрови се умијешају и опасно се супроставе западним који доносе сталне промјене".

Он примећује да "нама јуче јавише да нема Европе, а ми опет преко Енглеза, који само што су изашли из Европе, путујемо тамо".

"Гдје, не знамо, колико, немамо појма, али идемо, коме то је још компликованије за одговорити. Раније је било сумње ако нема Европе, прихватиће нас НАТО, али шта сада послије новог предсједника САД? Нико више неће да се шири, ни Европа, а ни НАТО. Гдје ћемо онда ми јадни", пише Кустурица и додаје да смо ми од свих најдуже били на својој страни.

Редитељ истиче и да смо се "увјерили да је најисплативије бити неко ко се лако прода, а да је држати своју страну чиста глупост".

Политичари у Европи, како каже Кустурица у својој причи, чекају вијест, нису се надали побједи Трампа, посебно европски комесари.

"Као за вријеме Тита када су за Нову годину чекали мандарине које је лично он брао и слао својим људима. Ко не добије мандарине за Нову годину, мора да је превише политичио, па је са терена требало отићи на клупу за резервне играче", истиче Кустурица и додаје да "ми тек сада не знамо нашу страну".

На питање "гдје смо ми у свјетској причи", Кустурица одговара да "ми не знамо шта нам тачно фали, али се прислањамо уз народ јер немамо ништа боље".

"Народ зна да му фали правде, али од ње се не живи, кажу ови који се баве политиком", нагласио је славни редитељ и рекао да му је један комшија на Мокрој гори објаснио да "не политичим", значи "не лажем".

Кустурица је поменуо и да када је одлазио на школовање, у Праг, 1974. године Америка имала 44 милијардера, а данас их има 430.

"То су наслиједници оних који су краљевима одсјекли главе, али њихово је богатство толико нарасло да се ствар вратила уназад, на фараоне. Данас демократију уређују фараони, требало је убити краљеве да би фараони владали", примјетио је Кустурица.

На крају је Кустурица испричао причу како је уочи отварања изложбе слика Моме Капора у Дрвенграду, на крову погрешно постављен лимени петао тако да је "сјевер побјегао на запад, југ је био на истоку, исток на сјеверу".

"Криво стоји, али нико не зна да је све како не треба. Сутра ћемо све из почетка", помислио је Кустурица уочи отварања изложбе на којој је Бећковић рекао: У времену у којем живимо, све је бесмислено ако остане све како је било, док се стране света не промјене пред нама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана